VÄXJÖ 2024-3-11 KL. 10:05

17-årige Teo i Växjö har vigt sitt liv åt blommor

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Det är vår i luften, solen skiner och 17-årige Teo Eklund ler och är lycklig. Nu har han äntligen kunnat öppna Blomsterboden igen på Idungatan på Söder i Växjö.
- Jag älskar att jobba med blommor och växter, mitt mål är att ha en egen blomsterbutik om några år, säger Teo Eklund, som har företaget Teos Blommor & Trädgård.

17-årige Teo i Växjö har vigt sitt liv åt blommor
- Det är så härligt att vara kreativ och jobba med levande saker som blommor och växter, mitt mål mär att ha en egen blomsterbutik om några år, säger 17-årige Teo Eklund som har Blomsterboden på Söder i Växjö. Foto: Hans Nilsson


När Teo Eklund slutade 9:an på Elin Wägnerskolan i Växjö valde han att inte gå vidare på gymnasiet. Han hade ju redan bestämt sig för vad han skulle bli och hur han skulle bli det.
Teo Eklund skulle bli florist. Han hade kommit in på en floristkurs på distans på Inredningsakademin i Stockholm. För detta blev han belönad av Växjö kommuns skolsamfonds elevstipendium på 2 000 kronor. Det är ett stipendium som går till en elev som väljer att gå sin egen väg.
- Jag var trött på skolmiljön och att komma hem och göra läxor, jag ville bli florist och hålla på med blommor och växter. Mina föräldrar har stöttat mig hela tiden, berättar Teo.
- Men det fanns en del som ifrågasatte att jag inte gick på gymnasiet. Det krävs mod för att gå sin egen väg och inte påverkas av andra, men jag har vetat att jag vill bli florist sedan jag var 14-15 år.

Intresset för blommor och växter och trädgård väcktes hos Teo redan när han var fem år gammal och umgicks med sin morfar Kurt Eklund.
- Min morfar bodde i grannhuset på andra sidan gatan här på Söder och han jobbade mycket med sin trädgård och kunde mycket om blommor och växter. Jag var ofta hos honom när han var ute i trädgården, och jag fick nog en grund där, säger Teo.

Teos mamma Lena Eklund hade presentbutiken Söderkryddan i källaren på Idungatan på Söder i 28 år. Hon stod på Stortorget i Växjö ofta och sålde sina varor.
Redan när Teo var sex år stod han jämte sin mamma på Stortorget och sålde målningar han gjort själv. Snart började han sälja blommor också.
Han upptäckte att han tyckte att det var roligt sälja saker och att träffa folk. Sedan dröjde det inte många år förrän han hade startat det egna företaget Teos Blommor & Trädgård.
- Jag började sälja småplantor av blommor. Det var jätteroligt att se hela kedjan från att jag satte plantorna i jorden hemma i trädgården till att jag sedan sålde blommorna till en nöjd kund på torget, förklarar han.

Det mesta i Teos liv handlar om blommor och växter. Det är ingen överdrift att påstå att det är hans stora passion i livet. Teo odlar blommor i trädgården och driver fram en del blommor själv från frö, rot och knöl.

Han har sin utbildning till florist, driver företaget Teos Blommor & Trädgård, och står på torget i Växjö och säljer blommor bland på lördagar. Dessutom har han sin blomsterbod för självbetjäning hemma i trädgården på Söder där han bor med sina föräldrar och där han också har en blomsterverkstad.
- Det är så härligt att vara kreativ och jobba med levande saker som blommor och växter. Att ta hand om och skapa något av blommorna, göra arrangemang, buketter och binda kransar. Jag får ett lugn i kroppen när jag är i trädgården och planterar i jorden, berättar han.

Dessutom är han anställd som florist i butiken på Trädgårdslandet på Teleborg sedan ett år. Där jobbar hans mamma också. Trädgårdslandet köpte upp Söderkryddan för ett år sedan och är en del av den butiken sedan dess.
- Det känns tryggt att ha ett jobb och veta att man får en lön, men mitt mål är att kunna leva på mitt eget företag. Inom några år hoppas jag att jag har en blomsterbutik i Växjö och kanske en på Öland också med tiden, säger han.

Nu har Teo precis fått hem en massa blommor till Blomsterboden på Söder. Det är svenskodlade penséer från Mats i Munka, primula, påskliljor, pärlhyacinter och svenska tulpaner från Lagergrens handelsträdgård i Lenhovda och Frillesås handelsträdgård i Halland. Han har även kransar med bland annat Mimosa. Det är öppet alla dagar från klockan 9 till 20.
- Våren är den bästa tiden, säger Teo och ler.


hans nilsson


Nu har Teo precis fått hem en massa blommor till Blomsterboden på Söder. - Våren är den bästa tiden, säger en lycklig Teo Eklund. Foto: Hans NilssonTeo gillar att göra arrangemang och att binda kransar. Foto: Hans Nilsson


Teos favoritblommor
Kungsängslilja - Vacker vårblommor.
Ranunkel - Också en vacker vårblomma.
Zinnia - En av mina favoriter som snittblommor, väldigt hållbara och finns i många olika varianter.
Dahlia - Det jag odlar mest av under säsong. Hållbar snittblomma som också finns i väldigt många olika varianter, Milena Fleur och Café au lait är två favoriter.
Vallmo - En favorit sedan barnsben. Får mig att tänka på sommaren och sommarängar. Funkar som snittblomma om man doppar den i kokande vatten i tio sekunder innan man sätter den i en vas med kallt vatten.
Pensé Peach shades - En storblommig Pensee med en alldeles underbar aprikosrosa färg.