TINGSRYD 2025-5-15 KL. 07:00

Tredje generationen sätter sin prägel på Börjes - mångmiljoninvestering

Av Cornelia Nilsson

TINGSRYD. Var tjugonde år renoverar Börjes sitt varuhus. Nu var det dags för den tredje generationen att sätta sitt avtryck på butiken. Att investera mångmiljonbelopp i renoveringar, för att sedan mötas av snabbt stigande priser på marknaden, har inneburit utmaningar.
Mycket har hänt de senaste åren. När VD Anna Rungegård och affärsutvecklaren Niklas Rungegård bestämde sig för att satsa fullt ut på Börjes blev det starten på en omfattande omvandling av varuhuset.

Tredje generationen sätter sin prägel på Börjes - mångmiljoninvestering
Niklas Rungegård och Anna Rungegård är tredje generationen som driver Börjes framåt. Foto: Cornelia Nilsson

Under 2020 påbörjades en större förändring av verksamhetens struktur. Husen nedanför butiken revs för att skapa bättre tillgänglighet, en ny parkeringsyta och mer plats för området kring Stallbacken.

Tidigare låg godsavdelningen mot Centralgatan, men den har nu flyttats till Värendsgatan för att effektivisera logistiken. Samtidigt har stora delar av det tidigare lagret öppnats upp och gjorts tillgängligt för butikens verksamhet.

Renoveringen av Börjes tog fart 2022 och blev klar sommaren 2024. Först blev avdelningen hem och fritid klar, följt av leksaksaffären. Även hästavdelningen, som tidigare låg i en fristående byggnad, har fått en ny plats. Den har flyttat upp till det område som de kallar Staren, vid Storgatan. Strax innan Niklas och Anna Rungegård skulle gå på semester sommaren 2023 revs byggnaden på Centralgatan som var den gamla hästaffären. Sommaren 2024 öppnade den nyrenoverade övervåningen upp för en klädavdelning. Dessutom har en helt ny entré, kassaområde och butiksdel på 500 kvadratmeter byggts färdigt. Totalt utökades varuhuset med 1000 kvadratmeter.

Både Anna Rungegård och Niklas Rungegårds målsättning är att underlätta för kunderna, vilket har varit en grund till omvandlingen de senaste åren.

– Den stora utmaningen är att vi har en rullande verksamhet och att inte störa kunderna. Jag tycker att vi tillsammans med våra grundleverantörer Ottossons bygg, och Hallabro el lyckades ganska bra med det. Men en sån här omfattande byggprocess påverkar ju allt och alla.

Anledningen till expansionen är viljan att skapa en mer rationell och effektiv byggnad. Teknikutvecklingen går snabbt framåt, särskilt inom kyl- och frysområdet. Dagens lösningar är inte bara mer energieffektiva, utan också mer lönsamma att investera i, bland annat tack vare möjligheten att återvinna både värme och kyla från systemen.

– Det var 20 år sedan den senaste investeringen gjordes. För oss är det så otroligt viktig att investera för kommande generation och för att utveckla företaget, säger Anna Rungegård

– Det är som vi brukar säga “utvecklar du inte så avvecklar du”, fyller Niklas Rungegård i.

De senaste åren har Niklas och Anna Rungegård genomfört omfattande investeringar i Börjes. Satsningarna har sträckt sig över flera områden, från nya affärssystem och uppgraderingar av kontorsmiljön, till utvecklingen av Stallbacken, kvarteret Staren och kvarteret Stjärnan. Totalt har investeringarna i företagets expansion landat på mellan 50 och 60 miljoner kronor.

– Våran dröm är att ha allt under ett tak och att besökare ska kunna hitta det mesta och bara behöva åka hit. Nu har vi nästan nått det målet. Det är bara stallbacken som ligger i en egen byggnad, annars är allt här inne. Kunden kan också sätta sig ner och fika och äta. Tanken är att man ska orka gå här en stund, säger Anna Rungegård.

Renoveringen har inneburit stora förändringar, inte bara för personalen, utan även för kunderna. Under byggperioden har varuhuset tvingats möbleras om hela fem gånger för att arbetet skulle kunna fortskrida enligt plan. Trots det har kundernas reaktioner varit övervägande positiva. Kunderna har haft förståelse och tålamod. Niklas Rungegård medger dock att förändringar inte alltid tas emot med öppna armar, utan att det alltid finns de som vill leva kvar i det gamla. De båda känner tacksamhet till sina medarbetare.

– Det är våra medarbetares förtjänst att vi kan göra detta och att vi har fått förståelse från kunderna. De är helt otroliga på att vara lösningsorienterade. Det är därför vi tycker det är roligt att driva Börjes.

Tingsryd tätort har omkring 3 000 invånare, samma antal som Börjes dagligen tar emot i sin butik. Det betyder att de är väldigt beroende av ett stort inflöde från närliggande områden. De har ett upptagningsområde på ungefär tio mil runt Tingsryd, där många av kunderna kommer från bland annat Växjö, Karlshamn och Ronneby.

– Efter att vi byggde ut har vi ökat kundantalet med tio procent, säger Niklas Rungegård.

Det svåra när man bygger en sådan här butik är att hitta rätt kundvarv. Kvar att göra i butiken är all kommunikation i varuhuset, till exempel skyltar för var saker och ting finns.

Hur kommer det sig att det går så bra för Börjes?

– Jag vill inte säga att det går så bra för Börjes. Vi är ödmjuka och det får andra bedöma om det går bra eller inte. Vi möter en tuff tid nu som alla andra inom dagligvarubranschen med skenande priser. Det är mycket högre kostnader överlag. Men vi tror på det vi gör och hoppas att kunderna tycker att det är roligt att komma hit.

Som många andra butiker måste även Börjes förhålla sig ökade priser. Fokuset nu är att klara av investeringen och fortsätta att ha attraktiva priser i den mån det går för att locka kunder som åker långväga till Tingsryd för att besöka butiken. Men Niklas Rungegård menar att det inte är lätt alla gånger.

Hur jobbar ni för att bevara er lokala charm?

– Det är något vi är uppvuxna med och man får hantera det här varsamt, men samtidigt måste varje generation tro på sin idé. Det är så ett familjeföretag utvecklas, vi kan inte be om ursäkt för föregående generation, utan det vi gör tror vi på och så får framtiden utvisa om vi tog rätt beslut eller inte.

För att bevara den unika charm som präglar Börjes har man valt att ta hänsyn till detaljer som i många andra byggprojekt ofta prioriteras bort. Ett exempel är beslutet att bygga en trappa i ek, en kostsam lösning, men som anses vara viktig för att behålla känslan och karaktären i miljön.

Vad har ni för framtidsplaner?

– Vi har tre externa affärer i Stockholm, Malmö och Göteborg så det är där vi ser nästa utveckling. Men det har varit en stor investering och ombyggnad så vi behöver landa lite i det först.

Cornelia Nilsson




Niklas Rungegård och Anna Rungegård satsar på att få alla avdelningar under ett och samma tak. Foto: Cornelia Nilsson


SENASTE E-TIDNING

Fler E-tidningar

Fler E-tidningar

SENASTE I TINGSRYD

Fler nyheter

MEST LÄSTA TINGSRYD

Fler nyheter