Av Cornelia Nilsson
ryd. Tingsryd kommun har ett miljöprogram som består av kommunens miljömål. Ett av målen säger att de ska skydda värdefull natur. Det är anledningen till att kommunen har påbörjat ett projekt för att skapa ett naturreservat i Ryd.
Länsstyrelsen tog, för åtta år sedan, fram en plan för att skydda värdefull natur i Kronobergs län. Planen redogjorde för de områden som länsstyrelsen och kommunerna bör undersöka för att kunna ge formellt skydd, främst genom naturreservat, biotopskyddsområden och naturvårdsavtal, under perioden 2018 till 2022. Bland dessa områden fanns Stora Ryd. Alla områden i planen är inte ännu bildade naturreservat och därför gäller fortfarande planen. Det är grunden för att kommunen nu väljer att kolla på ett eventuellt naturreservat i Ryd.
Kommunen vill få in mer rekreationsområden, ett område för friluftsliv i Ryd.
- En del av arbetet med att ta fram ett förslag för ett naturreservat är att göra naturen mer tillgänglig och förhoppningsvis skapa några nya stigar för Rydborna, säger Lisa Folkesson, Miljöstrateg och ärendekoordinator på Tingsryds kommun.
Hur eller på vilket sätt som kommunen ska möjliggöra naturen i naturreservatet för Rydborna är inte klart än.
Det har tidigare gjorts inventering av området i Ryd. Området har bland annat blandskog och lövskog, mycket död ved och hänglav som är utpekat som naturvärden i området. I dagsläget kan inte Lisa Folkesson säga hur det ser ut exakt. Kommunen har precis anlitat en konsult som ska ta fram skötselförslag och göra en ytterligare övergripande inventering för att hitta växter och djur som de vill skydda.
Vilka fördelar ser ni med att skapa ett naturreservat i det här området?
- Dels handlar det om att bidra till vårt mål att skydda värdefull natur. Vi bidrar också nationellt i det arbetet. Det här är ju kommunens mark, och de kan i princip göra vad de vill med den. Men om området blir ett naturreservat är det skyddat, oavsett vem som äger det. Det ger ett högre skydd än om man bara äger och förvaltar marken helt enkelt, säger Lisa Folkesson.
För att finansiera detta ska kommunen söka bidrag för upplåtande av mark och tanken är att bidraget ska täcka hela summan för bildandet av ett eventuellt naturreservat. Kommunen är i ett tidigt skede av arbetet med att ta fram ett förslag. Lisa Folkesson vill understryka att det ännu inte bildats ett naturreservat, men hon tycker att det ska bli ett kul projekt att arbeta med.
- Jag tycker att det känns jätteroligt. Både att de bidrar till att skydda natur och att vi fortsätter att jobba mot målen i vårt lokala miljöprogram.
Cornelia Nilsson