Av Cornelia Nilsson
rävemåla. Uwe Hulshorst lämnade sitt hemland för att flytta till Sverige för tre år sedan och öppnade butiken Holzecking. Nu bor han i Rävemåla tillsammans med sin fru Martina Hulshorst, långt ifrån där han växte upp.
Uwe Hulshorst och hans fru Martina Hulshorst, som båda är konstnärer, kommer ursprungligen från Tyskland och blev förtjusta i Sverige efter många semestrar här. De besökte bland annat ställen i Tingsryd kommun och uppskattade lugnet i det lilla samhället Rävemåla. Av en ren slump hittade de ett hus med en verkstad på en stor och luftig tomt i Rävemåla.
Uwe Hulshorst har alltid haft ett stort intresse för fotografi och har arbetat som fotograf i över 30 år. Som egenföretagare i Tyskland har han drivit flera verksamheter, bland annat ett konstcafé och en butik. Innan flytten till Sverige bodde paret på en gård med höns, där han även drev en ramverkstad. Att tillverka egna ramar har han fortsatt med i sin verksamhet i Rävemåla.
– Jag använder gammalt trä från byggnader, så det är miljövänligt. Man måste inte fälla ett träd. Det är mer liv i gammalt trä, man får en annan känsla. Det finns en historia i det.
Uwe uppskattade lugnet på gården i Tyskland, och det var samma typ av lugn som lockade honom och hans fru till Rävemåla.
– När vi hittade huset och verkstaden tänkte vi att det är perfekt.
Han fortsätter:
– Samhället är mycket intressant. Men för någon annan är det kanske lite tråkigt. Jag vet inte. Men för oss är det jättetrevligt. I Rävemåla gör vi mycket saker tillsammans. Vi har olika föreningar här. Det finns i hela Sverige, men vi har speciellt många här för att vara ett så litet samhälle. Vi har en skola, en mataffär, ett gym, och ett bibliotek.
Ladan på tomten blev en butik och verkstad när de flyttade hit för tre år sedan. Det var också här Uwe började arbeta med Eco Print, en teknik som fångade hans intresse.
För ett år sedan började Uwe utforska Eco Print. Det är en naturlig tryckteknik där olika växter, löv och blommor används för att skapa mönster på tyg eller papper. Genom att koka papprena i vinägrett och järnoxid tillsammans med växterna släpper växterna ifrån sig färgämnen som lämnar avtryck. Resultatet blir oförutsägbara och unika mönster som speglar naturens egen estetik. Metoden är skonsam mot miljön och förvandlar naturliga material till konstnärliga uttryck.
– Man kan använda olika papper, men jag använder gärna ett tjockt. Du har alltid växter och papper, sedan växter och papper, i många lager, så du får tryck på båda sidorna. Det blir alltid en överraskning hur resultatet blir.
Uwe tycker mest om att arbeta med hallonbuskar, eftersom deras blad ger tydliga kontraster. Blommor är däremot svårare att använda eftersom deras färger tenderar att flyta ut och bli oskarpa.
För att hitta inspiration till sina verk ger han sig ofta ut på promenader.
– Jag går och promenerar och tittar vad jag kan hitta för växter, som man senare kan kombinera på pappret. Det blir som en liten tavla.
Att skapa med Eco Print är en process där resultatet aldrig är förutsägbart, och det är en del av charmen, menar Uwe. Eco Print kan skapas nästan året om, men vissa perioder ger bättre resultat.
– Jag tänker att man måste låta sig inspireras. En människa säger att våren är den bästa tiden att trycka Eco print. En annan människa säger att hösten är den bästa. Man vet inte. Det är alltid så med kreativa saker. Man kan inte veta.
Uwe strävar efter att använda naturliga och återvunna material. Hans arbete med trä och Eco Print handlar både om hållbarhet och kreativt uttryck. För Uwe är det viktigaste att få arbeta med händerna och skapa något genuint, en passion som passar bra ihop med både fotografi och Eco Print.
– För mig handlar det om att jobba med naturliga material och att man kan tillverka det för hand. Det är också viktigt för mig att det passar tillsammans med min fotografering.
Cornelia Nilsson