Av Cornelia Nilsson
Med en stark känsla för språk och berättande har författaren Tove Folkesson skapat prisbelönta romaner. Nu delar hon med sig av sina erfarenheter kring inspiration, skrivlust och konsten att hitta sin egen stil den 20 maj i Tingsryds konsthall.
– Jag gjorde allt jag kunde för att återerövra mitt skapande och skrivande och hitta min egen röst.
Tove Folkesson började inte skriva förrän i vuxen ålder, något ovanligt för en etablerad författare. Under skolåren försvann de kreativa ämnena ett efter ett, för att man är duktig på andra saker såsom matte och svenska, vilket gör att man tappar sin kreativa röst, menar Tove Folkesson. Först när hon började studera arkitektur återupptäckte hon sin kreativitet, och samtidigt väcktes lusten att skriva.
– Jag gick från att ha skrivit väldigt mycket sång och poesi. Jag trodde att min första bok först skulle bli en sång. Men sen blev det bara väldigt, väldigt mycket text och jag fick acceptera att det faktiskt skulle bli en bok.
Debuten Kalmars Jägarinnor blev hennes genombrott och är än idag hennes mest populära bok. Men själv har hon Ölandssången som favorit, den roman som också prisats flest gånger. Tove Folkesson har fått höra att hon har en unik stil i sitt författarskap.
– Jag tycker att det är väldigt spännande att man faktiskt kan hitta till sin egen röst. Så jag gjorde allt jag kunde för att återerövra mitt skapande och skrivande och hitta min egen röst.
Hur hittar du inspiration?
– Jag skulle säga att det finns inspiration i mig och den blir tillgänglig om jag omger mig med både tystnad och inspirerande människor och när jag läser inspirerande texter. När jag är på platser som skapar en tystnad runt omkring mig kan jag också höra rösten i mitt huvud bättre.
Just nu arbetar hon med en ny roman som tar avstamp i familjehistoria och svåra teman som våld och krig. Det var världsläget och nyhetsflödet som satte igång tankeprocessen.
– Jag har en farfar som var med i kriget mot Ryssland. Jag bor på östra Öland och vi har utsikt över horisonten i Östersjön. Det har alltid varit en väldigt fridfull vy. Och sen helt plötsligt under vintern när Ryssland gick in i Ukraina så blev det en väldig oro som skapades i förhållande till den horisonten. Min morfar var alltid rädd för ryssen och vi brukade tycka det var skojigt. Vi är ju uppväxta i sådana tider då man har kunnat skämta om det. Men jag förstod ju plötsligt hur det här är någonting som alltid har funnits vid de här kusterna. Det är nog den upplevelsen som satte igång ett sökande efter vad det här våldet som människor håller på med egentligen handlar om
Den 20 maj medverkar Tove Folkesson i en inspirationsträff i Tingsryds konsthall. En central del kommer att vara att hitta sin egen stil. Det är något hon själv arbetat med under tio år innan hon gav ut sin första bok Kalmars Jägarinnor. Hennes främsta råd till blivande författare är enkelt: skriv mycket, och skriv ännu mer. En anteckningsbok bör alltid finnas nära till hands, inspiration kan slå till när man minst anar det.
– Att skriva handlar om att vara i ett flöde och att minska avståndet mellan tanke, hand och hjärta. Ju mer du motionerar den kontakten, ju mer du håller på, desto närmare kommer du nånting autentiskt. Det funkar på i princip alla. Det kommer vi testa på den här träffen.
Evenemanget är ett samarbete mellan Tingsryds kommun och Det Fria Ordets Hus i Växjö. Det är också ett exempel på hur man genom samverkan kan stimulera litteraturen i länet och få människor att mötas, och på så sätt stärka demokratin, menar Amanda Ekberg
Kultursamordnare i Tingsryds kommun.
– Litteratur är en viktig konstform, inte minst i tider då yttrandefriheten emellanåt inte är helt självklar. Kommunen vill kunna stötta de som är författare, och de som vill bli författare, som är verksamma här i Tingsryds kommun. Vi är jätteglada att Tove Folkesson kommer, avslutar Amanda Ekberg.
Cornelia Nilsson