Av Cornelia Nilsson
URSHULT. När olyckan är framme spelar minuterna roll. Räddningsvärnet i Urshult har en viktig funktion i den lokala krisberedskapen, men nu behöver de bli fler, inte minst för att minska tiden det tar innan hjälpen når fram.
Räddningstjänsten Östra Kronoberg är ett förbund som omfattar kommunerna Tingsryd, Lessebo och Uppvidinge. Inom detta område finns 14 brandstationer, där stationen i Urshult utmärker sig som ett så kallat räddningsvärn, en bemanning baserad på anställd personal utan beredskap. Nu behöver de bli fler.
– De som är med i räddningsvärnet har andra jobb till vardags, men får larm när något inträffar i närområdet. De avgör själva om de kan rycka ut, berättar Niklas Knutzén, insatsledare och RiB-ansvarig på Räddningstjänsten Östra Kronoberg.
Till skillnad från ordinarie stationer har Urshult ingen fast beredskap eller insatstid, men målet är att kunna svara på larm inom tio minuter.
Idag är personalstyrkan i Urshult för få. Just nu är endast tre personer grundplacerade i Urshult, medan ytterligare en stöttar dagtid.
– Vi ska vara fem stycken, så vi behöver absolut fler brandmän i Urshult. Att ha brandmän i Urshult är lika avgörande som på vilken av våra stationer som helst, säger Knutzén.
För att locka nya frivilliga har räddningstjänsten anordnat prova-på-kvällar och delat information via sociala medier.
De har en rekryteringsprocess där man dels genomgår en intervju och ett antal fysiska arbetsmoment. Det finns också ett arbetsprov som görs årligen på ett löpband där man ska gå en viss tid på en viss lutning. Kraven är enligt Knutzén rimliga för den med normal kondition. Förbundet efterlyser särskilt fler kvinnliga sökande och personer med annan etnisk bakgrund där goda kunskaper i svenska är ett krav.
Brandmännen i Urshult rycker ut vid allt från trafikolyckor och bränder till sjukvårdslarm och hjärtstopp. En av insatserna som gjort skillnad var branden i restaurangen intill mataffären i Urshult för några år sedan.
– De gjorde en tidig insats för att begränsa spridning. Det finns exempel från i år också där vi har varit ute på trafikolyckor där de har varit en del i arbetet också, säger Knutzén.
Behovet av fler brandmän finns dock inte bara i Urshult.
– Vi har vakanser på flera av våra beredskapsstationer. Brandmän behövs överallt. Det är ett roligt och meningsfullt jobb, du får vara en del av ett team och göra verklig samhällsnytta, avslutar Knutzén.
Cornelia Nilsson