ALVESTA 2024-6-10 KL. 10:35

Country toner lockade storpublik – En musikresa från Chicago till Torpsbruk

Av Josefin Petersson

Country toner lockade storpublik – En musikresa från Chicago till Torpsbruk
För ett tag sedan anordnades det Country Café på Moheda Bio, kvällen bestod av countrymusik och berättande. På scen stod Hans Eriksson, Bosse Karlsson och Thomas Franklin. Foto: Eva Franklin

MOHEDA. För ett år sedan började Moheda Bio med något som de kallar berättar café, i samband med detta kom de på idén med ett Country Café. För ett tag sedan var det dags, kvällen till ära hade de bjudit in revyaren Bosse Karlsson tillsammans med vännerna Hans Eriksson och Thomas Franklin. Thomas Franklin har gjort sin livs musik-resa från Chicago till Torpsbruk.
För ett tag sedan anordnades det Country Café på Moheda Bio, kvällen bestod av countrymusik och berättande. Det handlade både om Thomas Franklins resa från Chicago till Torpsbruk, samt vännerna Bosse Karlsson och Hans Erikssons betydelse genom alla år. Alla tre har hängt ihop som både vänner och arbetskollegor sedan Thomas Franklin kom till Sverige i mitten på 70-talet.
– Vi har både jobbat ihop och spelat ihop i många år som glada amatörer på lite kalas och så vidare, men vi har aldrig gjort något liknade detta. Under kvällen berättade vi hur jag kom till Sverige och om hur vi träffades, såklart blev det även mycket countrylåtar och lite annat också, berättar Thomas Franklin.

Att Thomas Franklin från början hamnade i Sverige var för att hans mors föräldrar kom från början från Småland, på 60-talet kom släkten från Sverige och hälsade på i Chicago, en kusin till hans mor hade med sig sin son som arbetade på Wendelsbergs folkhögskola, de ville att Thomas syster skulle komma till Sverige för att gå på skolan, tre år senare var det även dags för Thomas själv att gå på skolan, där träffade han sin fru och de blev därmed kvar i Sverige, att de hamnade i Torpsbruk var en slump. Något som Thomas Franklin däremot tog med sig till Sverige var musiken och speciellt country.
– Musik har alltid funnits i huset, min mor tyckte om countrymusik och min far var mer inne på storband och jazz, mor sjöng och far spelade lite piano, det var däremot först på folkhögskolan i Sverige som jag lärde mig att spela dragspel och gitarr, berättar Thomas Franklin.

Country Caféet med Thomas Franklin tillsammans med vännerna Bosse Karlsson och Hans Eriksson lockade mycket folk, Moheda Bio var fullsatt kvällen till ära. Allt överskott från Country Caféet gick till Hjärt- och lungfonden, alla medverkande och medhjälpare i serveringen ställde upp ideellt. Om det blir någon repris på Country Cafét återstår att se, men däremot blir det allsång i Moheda Hembygdspark i sommar, den 4:e juli klockan 19:00 och 6:e juli klockan 14:00, programmet är samma vid båda tillfällena, men det görs vid två tillfällen för att så många som möjligt ska ha möjlighet att gå. Thomas Franklin och Hans Eriksson kommer att vara musiker. Övriga medverkande är före detta Mohedas revygäng med Bosse Karlsson som allsångsledare. Även här ställer alla upp ideellt och överskottet går till välgörenhet, denna gång Min stora dag. Vars arbete är angeläget för både Hembygdsföreningen och Moheda scoutkår som genomför programmet tillsammans.

Josefin Petersson


Kvällen handlade dels om de tre vännernas betydelse för varandra genom alla år, från vänster i bild Hans Eriksson, Bosse Karlsson och Thomas Franklin. Foto: Eva Franklin