Av Josefin Petersson
ALVESTA. Nu har Svenskt Näringsliv släppt sin ranking över företagsklimatet i Sveriges kommuner och Alvesta kommun hamnar på plats 82, detta efter att de landade på plats 43 förra året. Placeringen är däremot länets näst högsta, bara Markaryd placerar sig högre på plats 12 och trots tappet är Alvestas långsiktiga förändring den bästa förbättringen i länet på fem år.
Sedan förra årets ranking har kommunen gjort en hel del saker som de hoppas ska bära frukt framöver, dels så har de öppnat upp och breddat vd-rådet och bjuder numera in brett i näringslivet till bland annat näringslivsfrukostar, detta för att öka och förbättra dialogen. Kommunen hade också flera hundra lärare ute på företagsbesök vilket togs emot mycket positivt och är ett avstamp i ökad samverkan mellan skola och näringsliv. De har även i Business region Kronoberg, där alla kommuner och regionen ingår ett projekt för att höja regionens attraktivitet för investeringar och etableringar, vilket också kommer att komma det befintliga näringslivet till del.
– Vi har haft lite svårt att förstå varför vi dippar i år, men det kan vara så att när vi förbättrat oss under många år så har kraven och förväntningarna ökat. Vi har inte gjort något annorlunda senaste året. Vi behöver nå ut och träffa ännu fler företag, ha en bra dialog och fortsätta jobba med service och bemötande där vi ändå hamnat i topp gällande nöjd kund indexet. Förra året var vi bäst i Sverige på livsmedelsinspektion och i år i troppen på miljö. Några förbättringar som vi tittar på är förbättrad information i olika förvaltningar som är relevanta för näringslivet och kommunens varumärke för at vara attraktiva att besöka, bo och verka i. Detta är ett arbete som fortgår, berättar Ola Agermark, näringslivsansvarig i Alvesta kommun.
– Jag är stolt över att vi är näst bäst i länet och största positiva förändringen sett över fem år. Men för att ta nästa steg och fortsätta med ett gott näringslivsklimat behöver hela kommunkoncernen växla upp och bli ännu bättre i service och bemötande. säger Thomas Haraldsson 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Alvesta
Samtidigt har även precis som övriga Sverige utmaningar som ställer till det för näringslivet, där vill Ola Agermark framför allt lyfta fram tre delar.
– Det är som vanligt deras kompetensförsörjning. Det handlar också om att det varit bra tider men är en sättning i ekonomin och efterfrågan i kombination med högre priser vilket gör att de har haft annorlunda och mer svängig efterfrågan. Vidare så är det en utmaning att jobba med att stå rustade för olika kriser och sin försörjning, det kan handla om leverantörskedjor, elavbrott, klimatkriser med mera. Alvesta har ett mycket starkt och bra näringsliv och många företag har gått mycket bra och flera fortsätter att göra det, vilket visar att det finns en hög kompetens att hantera olika situationer och konjunkturer, avslutar Ola Agermark.
Josefin Petersson