ALVESTA 2024-11-5 KL. 10:00

Alvesta i fokus på årets kulturmiljödag

Av Josefin Petersson

Alvesta i fokus på årets kulturmiljödag
Per Ribacke (S), kommunstyrelsens ordförande intervjuades av länsråd Malin Almqvist om hur Alvesta kommun arbeter med kulturmiljöer. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA/VÄXJÖ. Förra veckan anordnades kulturmiljödagen, den sjätte i ordningen. Det disskuterades hur kulturmiljöer hanteras i dagens samhälle med utgångspunkt i olika exempel, ett av dessa var det nya bostadsområdet i Lekaryd. Årets kulturmiljödag var i sammabete med Alvesta kommun. Landshövding Maria Arnholm hälsade närmare 90 personer från 35 organisationer välkomna till Konserthuset i Växjö.

Kulturmiljödagen arrangeras av Länsstyrelsen Kronoberg tillsammans med länets kommuner, sedan 2021 har en specifik kommun lyfts fram lite extra i programmet varje år, i år var det Alvesta kommuns tur.

På förmiddagen hölls det ett panelsamtal om varför det inte alltid blir som planerat, att det som byggs inte alltid motsvarar förväntningarna och vad det kan bero det på? Deltog gjorde Claes Caldenby professor emeritus vid Chalmers, Therese Lindström planchef Alvesta kommun, Leila Aalto länsarkitekt Länsstyrelsen Kronoberg samt Samuel Palmblad byggnadsantikvarie Kulturparken Småland. Några saker som deltagarna lyfte fram under panelsamtalet kopplade till varför det inte blev som tänkt i Lekaryds nya bostadsområde var följande.

– Varje enskilld byggare av hus bygger efter eget tycke, finns det sedan inte tydliga riktlinjer i detaljplanen, så blir det tokigt när visonen för området inte går ihop med verkligheten. En idé är kanske att det behöver arbetas fram något som är mellan en översiktsplan och en detaljplan, just för att saker i ett område ska fungera tillsammans, säger Leila Aalto länsarkitekt Länsstyrelsen Kronoberg.

– Ibland känns det som att arkitekterna släpper taget för tidigt i processen, plus att det sedan görs justeringar för att det inte ska bli för dyrt, med det i åtanke så blir det många gånger också ett slätstruket resultat, säger Samuel Palmblad byggnadsantikvarie Kulturparken Småland.

– Det måste finnas ett förtroende och en tillit mellan både byggare, byggherre och arkitekt genom hela processen. Sedan precis som Samuel säger så är det många gånger en kostandsfråga och det måste vi ha i åtanke, säger Claes Caldenby professor emeritus vid Chalmers.

– Frågan är vems förväntningar man ska möta, i det här fallet i Lekaryd i detaljplanen ställdes det krav på material som skulle användas, men inte några färger, därmed överrensstämmer inte verkligheten med visonen om det småländska röda stugan. För oss är invånardialogerna jätteviktiga och vi behöver bli bättre framöver på informera invånarna om att de har möjlighet att påverka redan i ett tidigt skede, säger Therese Lindström planchef Alvesta kommun.

Därefter intervjuades Per Ribacke (S), kommunstyrelsens ordförande av länsråd Malin Almqvist om hur Alvesta kommun arbeter med kulturmiljöer.

– I en kommun av Alvestas storlek är det jätteviktigt att man i de stora projekten har en samsyn, sedan kommer vi alltid ha olika åsikter. För 10 år sedan när jag blev kommunstyrelsens ordförande så var det ingen som ville kännas vid att man kom från Alvesta kommun. Idag finns det en annan stolthet i det, men det har varit ett arbete med att förflytta tankesättet hos invånarna. Om du inte har invånarna med dig, så kan det bli ett hinder, när det kommer till kulturmiljöer så ligger mycket i betraktarens ögon och det kommer vi aldrig ifrån, säger Per Ribacke (S).

Josefin Petersson




Therese Lindström är planchef på Alvesta kommun. Foto: Josefin Petersson