VÄXJÖ 2023-11-14 KL. 12:05

Vittnet: ”Poliserna hade handen på tjänstevapnet”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En man blev vittne till händelsen när Patrik Åkesson och Stanley Källner höll på att bli attackerade av propalestinier på grund Israels flagga.
- Det var mycket obehagligt, när polisen såg vad som höll på att hända hade de handen på tjänstevapnet. Om inte polisen varit där hade männen gått till fysisk attack, berättar mannen som vill vara anonym.

Vittnet: ”Poliserna hade handen på tjänstevapnet”
Det var en aggressiv stämning vid Speakers Corner. Talarna pratade om våld. Det fanns ingen försoning alls, bara våld, säger mannen. Foto: Privat


Den här mannen känner Patrik Åkesson och Stanley Källner. Han stod och pratade med dem på Storgatan den här lördagen när de hade Israels flagga med sig.
- Först kom det fram en man som hade en aggressiv inställning till Israel. Men sedan kom de här två propalestinierna, allt gick så snabbt, berättar mannen.
- De var aggressiva och de var på väg mot oss, men precis då kom först en polis med handen på tjänstevapnet och sedan en polis till, också med handen på vapnet. Då sprang de här propalestinierna och polisen sprang efter.
- Om inte polisen hade kommit så hade det gått illa, de hade gått till fysisk attack mot Åkesson och Källner på grund av Israels flagga.

En stund senare gick mannen bort till den propalestinska manifestationen på Speakers Corner där det hölls tal.
- Jag stannade inte länge där, för det var en så aggressiv stämning där. Talarna pratade om våld och om historiska händelser med våld i konflikten mellan Israel och Palestina. Det fanns ingen försoning alls, bara våld. Jag tycker inte att man ska fokusera på våld i Sverige i den här konflikten.

Mannen vill inte vara med i artikeln med sitt namn. Han är orolig för följderna.
- De här männen som skulle ge sig på Åkesson och Källner har ett våldskapital som gör mig orolig. Jag ser allt oftare nu efter Hamas attack den 7 oktober hur personer med palestinasjal går runt i centrala Växjö, och det känns inte alls tryggt, förklarar han.Hans nilsson