VÄXJÖ 2023-10-16 KL. 12:25

”Vilhelm Moberg var en stor förespråkare av yttrandefrihet”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 23 oktober inleds Mobergveckan i Växjö - det kommer bjudas på gratis föreläsningar om Vilhelm Moberg och filmvisning under vecka 43. Det är Vilhelm Moberg-Sällskapet i Växjö som ordnar en vecka till Vilhelm Mobergs ära.
- Han är en av de största författarna under 1900-talet. Det finns så många sidor hos Moberg som är värda att lyfta fram, säger Ulf Nilsson, ledamot i styrelsen i Vilhelm Moberg-Sällskapet.

”Vilhelm Moberg var en stor förespråkare av yttrandefrihet”
- Moberg misstrodde överheten och tackade nej till priser, han vägrade att bli en nationalskald, säger Ulf Nilsson, ledamot i styrelsen i Vilhelm Moberg-Sällskapet. Foto:Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 23 oktober inleds Mobergveckan i Växjö - det kommer bjudas på gratis föreläsningar om Vilhelm Moberg och filmvisning under vecka 43. Det är Vilhelm Moberg-Sällskapet i Växjö som ordnar en vecka till Vilhelm Mobergs ära.- Han är en av de största författarna under 1900-talet. Det finns så många sidor hos Moberg som är värda att lyfta fram, säger Ulf Nilsson, ledamot i styrelsen i Vilhelm Moberg-Sällskapet.
Vilhelm Moberg beskrevs som ”Storstarken med folkviseögonen” av diktaren och vännen Nils Ferlin.
Han var inte bara den store författaren - han var även en stor och bullrig och obekväm man i överhetens ögon.
Vilhelm Moberg tog strid för sanningen och för den lilla människan mot överhetens maktfullkomlighet - men han var även en drömmare och idealist.

I år är det 50 år sedan Vilhelm Moberg avled 1973 och det är dessutom 125 år sedan han föddes 1898 i Moshultamåla i Algutsboda församling.
Det är av den anledningen som Vilhelm Moberg-Sällskapet i Växjö ordnar en Mobergvecka under vecka 43 tillsammans med Det fria ordets hus och Bibliotekets vänner.
Veckan startar måndagen den 23 oktober klockan 17 på Palladium med en visning av del 1 i Utvandrarfilmen, Jan Troells filmatisering av Mobergs Utvandrarserie.
Ulf Nilsson i Vilhelm Moberg-Sällskapet har guidat turer i Mobergs fotspår i Ljuders socken i 40 år.
- Mitt intresse för Vilhelm Moberg väcktes på 60-talet. Moberg passade in i samhällsklimatet på 60-talet. De sista tio åren av hans liv när han återvände till sin ungdom och det som präglat honom när han var ungsocialist och antimilitarist betyder mycket för mig, berättar Ulf Nilsson.
Under den perioden gav Vilhelm Moberg bland annat ut ”Förrädarland”, 1967.
Den utspelar sig på 1520-talet under Gustav Vasas hårda styre och skildrar händelser som senare ledde till Dackefejden, det största bondeupproret i Sveriges historia.
- I ”Förrädarland” berättar han om folket vid gränsen mellan Småland i Sverige och Blekinge, som då hörde till Danmark. De ville inte kriga, de ville leva i fred med sina grannar, vänner och släktingar på andra sidan gränsbäcken, berättar Ulf Nilsson.
Det gick bra att leva i fred vid gränsen i många år innan de kom i konflikt med Gustav Vasa som inte tillät att folk hade egna åsikter i landskapen.
I ”Min svenska historia”, del 1 och del 2, som kom 1970 och 1971, berättar Moberg den vanliga befolkningens historia och de som kämpade på åkrarna, åt barkbröd och dog på slagfälten.

Ulf Nilsson är fascinerad av de här böckerna. De skrevs i en anda som låg i tiden på 60- och 70-talet då man intresserade sig för klassfrågor och tog ställning mot kriget i Vietnam.
- I vanlig historieskrivning är det så mycket som uteblir i berättelsen, men Vilhelm Moberg skriver folkets historia. Anders Björnsson, som föreläser på Mobergveckan, blev inspirerad som ung av ”Min svenska historia” till att läsa agrar historia och studera folkets historia, säger Ulf Nilsson.

Ulf Nilsson tycker att det är många sidor hos Moberg som är aktuella även idag och som är värda att lyfta fram.
Det handlar om krig, fred och migration - och inte minst frågor som rör åsikts- och yttrandefrihet och misstron mot makten.
”Moberg och det fria ordet” heter dessutom en programpunkt i Mobergveckan med föreläsning av litteraturvetaren Anna-Karin Carlstoft Bramell.
- Vilhelm Moberg var en stor förespråkare av åsikts- och yttrandefrihet. Han kämpade mot inskränkningar i åsiktsfrihet och yttrandefrihet under andra världskriget, berättar Ulf Nilsson.
- Moberg var också kritisk till överheten och det han menade var falska lojaliteter. Han misstrodde överheten och tackade nej till priser, han vägrade att bli en nationalskald.

Ulf Nilsson påpekar att det inte finns någon som kommer i närheten av Vilhelm Moberg i dagens Sverige som samhällskritiker. Även om Janne Josefsson och Jan Guillou till viss del kan jämföras med honom.
- Som författare är en av de största under första hälften av 1900-talet. Han hade alltid en intressant berättelse och en handling som var förankrad i verkligheten. Samtidigt hade han förmåga att levandegöra människor och deras tankar och känslor, förklarar Ulf Nilsson.
hans nilsson


- Moberg misstrodde överheten och tackade nej till priser, han vägrade att bli en nationalskald, säger Ulf Nilsson, ledamot i styrelsen i Vilhelm Moberg-Sällskapet. Foto:Hans Nilsson



Ulf Nilsson tycker att det är många sidor hos Moberg som är aktuella även idag och som är värda att lyfta fram. Foto: Hans Nilsson


Mobergveckan i Växjö
Måndagen den 23 oktober klockan 17: "Utvandrarfilmen" (del 1) visas på Palladium i Växjö.
Kvällen inleds med en kort presentation av historiker Håkan Nordmark om Växjös textilkonstnär Ulla-Britt Söderblom, vars hatt användes av Ulrika (Monica Zetterlund) i Utvandrarna,
Tisdagen den 24 oktober klockan 18: Föredrag i Det Fria Ordets Hus, Konsthallen i Växjö. ”Vilhelm Moberg och bondefriheten” av Anders Björnsson. Publicist och historiker. Producent vid radions vetenskapsredaktion, vetenskaplig medarbetare i Svenska Dagbladet.
Onsdagen den 25 oktober klockan 18: Två föredrag hålls i Det fria ordets hus, Konsthallen.
”Moberg och det fria ordet” av Vilhelm Moberg-Sällskapets vice ordförande, litteraturvetare Anna-Karin Carlstoft Bramell.
”Vilhelm Moberg som novellförfattare” av Carl Hyltén-Cavallius, styrelseledamot i Vilhelm Moberg-Sällskapet, och redaktör för den nyutkomna "Syn om natten" och andra tidiga noveller.