VÄXJÖ 2023-5-5 KL. 18:45

Växjö färgas i regnbågens färger under en vecka

Av Josefin Petersson

VÄXJÖ. Här hittar du programpunkterna som kommer att sätta färg på Växjö kommun under årets Pridevecka mellan den 8:e och 11:e maj, för fullständig information om varje programpunkt, besök Växjö Prides hemsida.

Växjö färgas i regnbågens färger under en vecka
Växjö kommun färgas i regnbågens alla färger under årets Pridevecka mellan den 8:e och 11:e maj. Foto: Växjö Pride


Måndag 8:e maj
Digital föreläsning, en grundkurs i HBTQI+. Konstverk med Pridetema, Pyramiden i Drottningarnas Dal – Enhörningens År, entrén till Café Fontaine. Andakt i samband med Växjö Prides invigning i Växjö domkyrka. Invigning av Växjö Pride klockan 17:30 på Speakers Corner. Invigningsmingel på PM Bar.

Tisdag 9:e maj
Regnbågssagostund på Braås bibliotek. Digitalt lunchsamtal om flersamhet. Föreläsning om HBTQI-flyktingars livsvillkor och förutsättningar i asylprocessen på Noaks Ark Småland och Halland. Familjeaktivitet med äggjakt i Tävelsås kyrka. Växjö Pride TassParad klockan 17:30 runt Växjösjön. Filmvisning av filmen Pride på Pride House i Palladium.

Onsdag 10:e maj
Regnbågssagostund på Rottne bibliotek, Lammhults bibliotek och Teleborgs bibliotek. Digital föreläsning om hur hbtq-personer porträtteras på vita duken, på scener, i dokumentärer och i reportage. Livesänt seminarium från riksdagen: “Vilken är nästa regnbågsreform?”. Pyssel i Pride House på Palladium.

Torsdag 11:e maj
Regnbågssagostund på Åryds bibliotek. Lunchdisco med Växjö Pride, klockan 12:00-12:30 i Pride House i Palladium. Pyssel i Pride House i Palladium. Pins- och klistermärkesverkstad på Hovshaga bibliotek. Föreläsning på Pride House på Palladium, unga hbtqi-personers levnadsvillkor och verktyg för att skapa förändring. Målgrupp: Beslutsfattare på lokal och regional nivå. Skolpersonal och andra yrkesverksamma som möter unga. Panelsamtal på Pride House i Palladium. Unga hbtqi-personers levnadsvillkor i skolan. Queera boktips på Pride House i Palladium. Föreläsning om könsnormer, på Pride House i Palladium. Impro Jam, improvisationsteater, på Pride House i Palladium. Inklusiva mässan, Växjö domkyrka. Kärlek och sex(ualitet) i Bibelns tid och texter, föreläsning i Sigfridssalen, Domkyrkocentrum. Filmvisning av Magisterlekarna på Pride House i Palladium.

Fredag 12:e maj
Familjeaktivitet med äggjakt i Gemla församlingshem. Yoga på Det fria ordets hus i Växjö. Digital lunchföreläsning om erfarenheter av könskreativ identitet – vad säger barnen?. Födelsedagskalas för Växjö Pride 10 år i Willans Park, arrangör Socialdemokraterna Växjö. Drag Story Hour, Lady Busty och Miss Shameless läser sagor för allas lika värde på Växjö stadsbibliotek. Fjärilsvingar – En monolog om att bara vilja vara sig själv på Regionteatern Blekinge Kronoberg. Stand up yours gästar Kafé de Luxe.
Lördag 13:e maj
Drag Story Hour, Lady Busty och Miss Shameless läser sagor för allas lika värde på Växjö stadsbibliotek. Kreativ workshop inför paraden, det görs plakat, pins, ansiktsmålning och pyssel i Linnésalen, Domkyrkocentrum. Samtidigt underhåller elever från Sankt Sigfrids folkhögskola på Lilla torg. Förmingel och fix inför paraden med Moderaterna. Årets Växjö Pride-parad, samling vid Norrtullskolan från klockan 12:00 för ekipage med fordon, klockan 13:00 övriga ekipage, avgång klockan 14:00. Årets Växjö Pride-konsert avslutar paraden i Linnéparken, kom och fira 10 år tillsammans med högtidstalare, årets pridelåt och fler artister. Tacosbuffé med PrideQUIZ, på Café Fontaine på Vattentorget. Växjö Pride Jubileumsfest på PM & Vänner, klockan 19:30-02:00, förköp via sociala medier. Gay de Luxe, dans, glitter, glädje, musik och frihet, klockan 23:00-03:00 på Kafé de Lux.
Josefin Petersson


Som vanligt invigs årets Pride vecka på Speakers corner med invigningstalare, årets Pride låt och ballongsläpp. Foto: Växjö Pride