VÄXJÖ 2022-11-24 KL. 18:50

Växjö får ett nytt jultorg med handelsbodar

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Det är mycket på gång i Växjö City nu - en av nyheterna är att Växjö får ett jultorg redan på julskyltningen. Växjö Citysamverkan har ordnat fyra handelsbodar som ska stå utanför Tegnergallerian fram till juldagen.
- Vi vill skapa en gemytlig julstämning i city, går det här bra kan det bli fler handelsbodar och jultorg på flera platser nästa år, säger Jonatan Blom Ekenberg, Växjö Citysamverkan.

Växjö får ett nytt jultorg med handelsbodar
Växjö Citysamverkan har ordnat fyra handelsbodar som ska stå utanför Tegnergallerian fram till juldagen. Foto: Pressbild

Växjö City har som mål att bli stadens mest attraktiva destination för julhandel. Nu hoppas man att fyra handelsbodar och ett litet jultorg vid julgranen utanför Tegnergallerian ska locka fler besökare till centrum och öka julshoppingen.
Man har hyrt fyra handelsbodar av ett företag i Trollhättan för totalt 20 000 kronor under en månad. Bodarna är 3 gånger 2 meter stora och ställdes ut för bemanning den 24 november, i god tid inför julskyltningen nu i helgen den 27 november.
- Det är många som vill ha en trevlig julstämning i city, och handelsbodarna är ett klassiskt gammeldags inslag till jul, säger Jonatan Blom Ekenberg, projektledare för evenemang på Växjö Citysamverkan.

Alla som är medlemmar i Växjö Citysamverkan får boka handelsbodarna gratis. Även privatpersoner och föreningar får använda dem gratis. Man får boka bodarna måndag-torsdag eller fredag-söndag ända fram till jul.
- Alla som bokar en handelsbod måste ha ett juligt tema eller bidra till julkänsla. Exempel på vad som kan dyka upp kan vara en popupstudio för julfotografering, verkstad för giftwrapping eller möjlighet att sätta en personlig gravyr på klapparna man shoppat i city. Vi vill ha en mångfald i utbudet och vi ser helst att man inte bokar mer än en period, om det inte är tillräckligt många som vill boka så kan det såklart accepteras längre perioder eller återkommande konceptdagar, förklarar Jonatan Blom Ekenberg.
Jultorget med handelsbodarna blir ett nytt inslag på julskyltningen den 27 november. Jonatan Blom Ekenberg vill också lyfta fram de unga företagen med gymnasielever som är med.
- Vi har över 70 UF-företag som är med i år. Så många har vi nog aldrig haft, som mest har vi haft lite över 40. De kommer ha bord i Bländapassagen och på Sandgärdsgatan, Klostergatan och på Båtsmanstorget

I år arrangerar Växjö City dessutom aktiviteter till förmån för Musikhjälpen, Sveriges Radios insamling för en tryggare barndom på flykt från krig, som sänds från Göteborg den 12-18 december. Växjö City bidrar till Musikhjälpen genom att ha en öppen scen på Speakers Corner.
- Vi har en del lokala trubadurer på gång till vecka 50, men vi smygstartar redan nu under julskyltningen med en så kallad levande jukebox där Dacke Drängar och Wexiö Lady Lights framför önskelåtar i barbershop-tolkning på Speakers Corner.
- Alla som uppträder på vår öppna scen gör det i välgörande syfte, att samla in pengar till Växjö Citys Bössa och Musikhjälpen, säger Jonatan Blom Ekenberg.

hans nilsson


- Vi vill skapa en gemytlig julstämning i city, säger Jonatan Blom Ekenberg, Växjö Citysamverkan. Foto: Pressbild- Handelsbodarna är ett klassiskt gammeldags inslag till jul, säger Jonatan Blom Ekenberg på Växjö Citysamverkan.Foto: Pressbild