VÄXJÖ 2022-10-28 KL. 15:08

Växjö DFF tillbaka i damallsvenskan - nu är målet att få mer publik: "Vi siktar på 1000 personer på nån hemmamatch"

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Växjö DFF är tillbaka i Damallsvenskan nästa år efter en lysande säsong i Elitettan. Nu förbereder sig klubben för 2023 med en strategi för publikutveckling hemma på Visma Arena.
- Ett delmål är att komma upp i 1 000 personer i publiken på nån hemmamatch i Damallsvenskan nästa år, säger Laura Solterbeck, klubbchef för Växjö DFF.

Växjö DFF tillbaka i damallsvenskan - nu är målet att få mer publik:
Förra året åkte Växjö DFF ur Damallsvenskan, men det blev en kort sejour i Elitettan. Det är redan klart att Växjö DFF är tillbaka i Damallsvenskan 2023 trots att det återstår två omgångar av Elitettan. Foto: Laszlo Illes, ImagineStudioAB

Förra året åkte Växjö DFF ur OBOS Damallsvenskan trots att laget spelade en bra fotboll. Klubben bestämde sig direkt för att det skulle bli en kort sejour i Elitettan.
Så blev det också, mycket tack var en del nya spelare i laget och en ny tränarduo med Olof Unogård och Matilda Bergstrand.

Nu är det redan klart att Växjö DFF är tillbaka i OBOS Damallsvenskan 2023, detta trots att det återstår två omgångar av Elitettan.
- Jag är otroligt stolt, säger Olof Unogård, A-lagstränare i för Växjö DFF. Vår ambition var att bygga ett riktigt bra lag där sammanhållning och höga ambitioner stått i fokus och det har vi verkligen lyckats med.
Det blir nu femte säsongen som Växjö DFF spelar i högsta serien. En klubb som bildades så sent som 2014, men som ända sedan 1986, när Växjö FF bildades, har bedrivit flick- och damfotboll på breddnivå.

Huvudfokus är att se till att tjejer får så bra förutsättningar som möjligt inom fotbollen.
- Vi tror stenhårt på att det är viktigt att kunna erbjuda tjejer ett livslångt fotbollsintresse. Undersökningar visar att över 60 procent av unga flickor i Sverige idag saknar kvinnliga förebilder inom idrotten, därför känns uppflyttningen som ett ännu viktigare kvitto för vår verksamhet och för Växjö som stad, säger Laura Solterbeck, klubbchef för Växjö DFF.
Damfotbollen är hetare än någonsin. I Sverige är det damlandslaget och deras stjärnspelare och framgångar i stora turneringar som skapat ett mycket större intresse för damfotbollen i medierna och på arenorna de senaste åren med bra publiksiffror på vissa matcher. Till viss del har även FC Rosengård, som numera har en egen klack, bidragit till detta.
- Många av damlagen i damallsvenskan har börjat få en större supporterkultur med större klackar som även börjar åka med på bortamatcherna, så som Rosengårds klack var med i matchen mot Kristianstad i söndags, säger Laura Solterbeck.
Nu hoppas Växjö DFF att man kan dra nytta av den damfotbollsvåg som sveper fram. Frågan är bara hur klubben ska få fler att gå och titta på Växjö DFF när de spelar sina hemmamatcher. Bästa publiksiffran i Elitettan i år har varit 468 personer på Visma Arena.
- Det är ganska lite jämfört med herrfotbollen. Men man måste tänka på att herrfotbollen har funnits mycket längre än damfotbollen. Det tar tid att bygga upp nånting. Men vi arbetar på en plan för att nå ut till mer folk med Växjö DFF, så att fler kan komma och se att vi spelar en bra fotboll, förklarar Laura Solterbeck.
- Vi måste marknadsföra oss mer och visa upp oss mer och få folk att prata om oss i Växjö. Men vi kommer också rikta oss mer till yngre på skolor och i andra föreningar, lägger hon till.

hans nilssoN