VÄXJÖ 2024-2-5 KL. 10:00

Växjö City om Åhléns öppettider: ”Spännande att se hur det går”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Sedan årsskiftet har Åhléns i Växjö förlängda öppettider från klockan 18 till 19 på vardagar. Joakim Olofsson, centrumledare för Växjö citysamverkan, följer det med stort intresse.
- Det blir spännande att följa Åhléns prov med att ha öppet till 19, jag önskar dem lycka till, säger Joakim Olofsson.

Växjö City om Åhléns öppettider: ”Spännande att se hur det går”
Alexander von Zeipel, chef på Åhléns i Växjö, tog initiativet till den förlängda öppettiden från 18 till 19 på vardagar. Foto: Hans Nilsson


För några år sedan testade butiksinnehavare i Växjö city att ha öppet till klockan 19 istället för 18 på vardagar.
Nu gör Åhléns på Storgatan samma sak på vardagar sedan den 1 januari i år.

Under hela 2024 kommer Åhléns i Växjö testa att ha öppet till klockan 19 från måndag till fredag istället för till 18 som tidigare.
Det var Alexander von Zeipel, chef på Åhléns i Växjö sedan i juli förra året, som tog initiativet till den förlängda öppettiden.
Den timmen kan göra mycket för försäljningen, tror han.
- Det här är en lokal satsning, det är vi själva som har valt att ha öppet en timme längre. Hittills har det varit uteslutande positiva reaktioner från kunderna, sade Alexander von Zeipel i Lokaltidningen nyligen.
På Växjö Citysamverkan följer man detta test på Åhlén med stort intresse.
- Vi kommer att följa hur det går med Åhléns förlängda öppettider och sedan får man utvärdera det. Det är lättare för stora varuhus med det utbudet av varor de har att förlänga öppettiden med en timme till 19. Men jag vet att det finns andra som också vill hoppa på det här tåget i Växjö city, förklarar Joakim Olofsson.

När det gäller handeln och näringsidkarna i Växjö city i övrigt så berättar Joakim Olofsson att man hade stor nytta av Musikhjälpen på Stortorget i december.
- Det gick väldigt bra för många butiker och restauranger i city under Musikhjälpen, det var mycket folk som lockades in i city och det fanns en glädje i stan, och det var som att det bara fortsatte efter den 17 december när Musikhjälpen var över. Hela december var bra, säger han.
Sett över hela 2023 är bilden inte lika ljus för näringsidkarna i city.
- För en del av dem vi har pratat med har det gått sämre än 2022. Men restaurangerna flyter det på ganska bra för faktiskt. Visst har råvaror blivit dyrare och lönerna har gått upp, men framförallt de restauranger som har en lokal koppling går bra, berättar Joakim Olofsson.

Hans nilsson


På Växjö Citysamverkan följer centrumledaren Joakim Olofsson med stort intresse hur det går med Åhléns test att ha förlängda öppettider från klockan 18 till 19 på vardagar. Foto: Hans Nilsson