VÄXJÖ 2023-3-13 KL. 10:10

Växjö City lever!

Av Josefin Petersson

Under de 50 gångna åren har det verkligen hänt mycket i Växjö. Tätorten har växt med mer än 1 miljon kvadratmeter och invånarantalet har ökat med över 30.000 invånare.

Samtidigt har vi nog inte ändrat synen speciellt mycket på vad som är ”Växjö City”. Lite raljant kan man säga att city är, för de flesta av oss, inrutat av järnvägen i söder, Norra Esplanaden i norr, Linnégatan i väster och Liedbergsgatan i öster. Och så har det varit i många år.

Växjö City lever!
Torbjörn Ekengren, krönikör. Foto: Josefin PeterssonEn del äldre hus och byggnader har ersatts med nya skapelser, andra har byggts om eller till. Stationsområdet har nyligen fått nytt kombinerat kommunhus och station samt inom kort byggs hotell, butiker, parkeringshus och bostäder västerut. Om byggnader blir fula eller vackra råder det (som alltid) delade meningar om, skönt att vi i alla fall inte är likgiltiga. Husväggar och gator har prytts med allt fler spännande konstverk, gatorna har fått träd och planteringar, aktivitetsmojänger för barn och rogivande vatten finns lite här och där. Och mer kommer.

Gatorna och trafiksituationen ser helt annorlunda ut idag jämfört med förr. Där det nu finns inbjudande uteserveringar, träd och bänkar rullade bilar i mängder fram till 90-talet. (Storgatan var till och med en del av riksväg 25 mellan Halmstad och Kalmar tills Norrleden byggdes i början av 80-talet. Känns faktiskt lite märkligt att jag har kört Storgatan med bil från Stortorget till Oxtorget!)

De stora varuhusen har sedan länge flyttat ut från city, utbudet av varor och tjänster i city har löpande anpassat sig efter efterfrågan och kundunderlag. Visst, en del butiker och verksamheter försvinner emellanåt vilket är ”helt naturligt”. Men det kommer hela tiden nya spännande satsningar så vårt city är levande i allra högsta grad. Och det går faktiskt att göra annat än att fika, äta, ta en öl, träna, fixa håret och köpa glasögon i city. Det finns mjölk, grönsaker, kostymer, lampor, symaskiner, blommor, böcker, cyklar, diskmedel, datordelar och strumpor också. Plus bibliotek, konserthus, torghandel, teater, kyrka, konstgallerier, inneställen, föreningar, utbildningar, sjukvård. Och lite annat..

När man börjar tänka efter finns det faktiskt ett RIKTIGT stort utbud av upplevelser, produkter och tjänster samt VÄLDIGT många butiker, företag och verksamheter i city. Vårt ”lilla” city!

Jag kan rekommendera en trevlig ovana jag har fått på senare tid: att slå av ”vardagsfiltret” och försöka upptäcka någon obekant plats eller verksamhet varje gång jag är ute och går i city. Funkar långt över förväntan! Jag kan exempelvis stanna till och betrakta skyltfönster, gå in i obekanta butiker eller läsa skyltar vid portar. Varje gång blir jag påmind om att det är alldeles för lätt att fokusera på vad jag ANTAR att jag saknar i city i stället för att VETA vilket mångfaldigt utbud som faktiskt finns här. Jag ser ett Växjö City i ständig rörelse, känner gatupulsen slå och ser hur vår stadskärna faktiskt lever i nutiden. Och jag är en del av det. Och du med..
#mittvaxjocity

Torbjörn Ekengren