VÄXJÖ 2023-4-28 KL. 14:00

Vårdpersonal slog larm om vanvårdad katt

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Efter en lex Maja-anmälan om en vanvårdad katt som bor hos en man och en kvinna utanför Växjö har länsstyrelsen omhändertagit den. Katten hade ett stort sår under hakan och behövde omedelbar vård, konstaterade länsstyrelsen vid en inspektion hos paret.

Vårdpersonal slog larm om vanvårdad katt
Trots att vårdpersonalen har försökt prata med paret flera gånger om katterna har inget har hänt. Därför gjorde personalen en lex Maja-anmälan till länsstyrelsen. Foto: Ilona Ilyés från Pixabay


Det är vårdpersonal som har gjort en lex Maja-anmälan till länsstyrelsen. Personalen som vårdar paret tycker att katterna som bor hos paret far illa och riskerar att vanvårdas.
Trots att personalen har försökt prata med paret flera gånger om katterna har inget har hänt. Därför gjorde personalen en lex Maja-anmälan till länsstyrelsen.
Vårdpersonal har sedan den 1 april 2019 rätt att göra en sån här så kallad lex Maja-anmälan om man misstänker vanvård av djur hos personer man vårdar.
Det här paret som bor ett par mil utanför Växjö har fem katter och en hund hemma. När länsstyrelsen gjorde ett besök hos paret för att kontrollera hur djuren mår konstaterade man att hunden är gammal men att den ändå verkar må okej. Katterna däremot var magra och tunna i pälsen. De hade kattsnuva och var kladdiga runt ögon och nos. En av katterna hade ett stort sår från hakan till bröstet som luktade ruttet.
Katten var utsatt för lidande och behövde omedelbar vård, enligt länsstyrelsen som omhändertog katten med stöd av djurskyddslagen.
Paret hade inte möjlighet att betala för vården och mannen i paret ville att katten skulle avlivas. Länsstyrelsen avgör om katten ska säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas.
hans nilsson