VÄXJÖ 2023-6-9 KL. 16:05

Tunga författare till Berg i sommar: ”Lilla Björka är ett starkt varumärke”

Av Hans Nilsson

BERG. I sommar kommer fyra tung namn till Lilla Björka i byn Berg för att prata om sina böcker och sina författarskap: Majgull Axelsson, Pierre Schori, Sven-Erik Liedman och Yvonne Hirdman.
Det är Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka och Det fria ordets hus i Växjö som presenterar författarserien tillsammans.
- Lilla Björka är ett starkt varumärke som författarna vill bli förknippade med, säger Birgitta Hansson, ordförande i Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka.

Tunga författare till Berg i sommar: ”Lilla Björka är ett starkt varumärke”
Majgull Axelsson. Foto: Privat


I drygt tio år har Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka arrangerat föreläsningar med författare i Berg, tre mil norr om Växjö. Tidigare år har man exempelvis haft namn som Thage G Petersson, Gudrun Schyman och Kristina Sandberg på besök.
- Vi bjuder in författare som på olika vis har anknytning till de tankar om fred, miljö och jämställdhet som Elin Wägner hade och det är också ett sätt att uppmärksamma platsen Lilla Björka, förklarar Birgitta Hansson i Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka.

Föreläsningarna sker i en lada, Kyrkstallet, som kan ta emot 50 personer. Författaren får 45 minuter på sig att prata och sedan får åhörarna ställa frågor. Sedan blir det kaffe med hembakat.
- Byborna tycker att det är väldigt roligt att det är liv och rörelse i Lilla Björka. De är stolta över att det händer positiva saker på hemmaplan och att man inte behöver åka in till Växjö för att lyssna på bra författare. Det brukar vara fullsatt. Publiken kommer från trakten, men det är många tillresta också, säger Birgitta Hansson.

Det är stora och kända författare man lyckas boka till Lilla Björka i Berg. Men det är till överkomliga priser, enligt Birgitta Hansson.
- De författare som kommer hit känner till Elin Wägner och att vi jobbar ideellt. De kräver inga stora pengar, det vet att det inte är några kommersiella intressen inblandade. Författarna vet dessutom att de kommer vara i ett trevligt sammanhang på en plats där de får prata om sina nya böcker inför en positiv publik.

I år kallas evenemanget Fria ord på Lilla Björka eftersom det är ett samarbete med Det fria ordets hus i Växjö. Den 5 juli klockan 18 är första föreläsning. Det är

Majgull Axelsson, en av landets mest folkkära författare, som ska prata sin färska roman ”Svalors flykt”.
Nästa besök blir den 8 juli klockan 16. Då är det Pierre Schori som berättar om sin senaste bok. En biografi som kom nu i våras: ”Slummen får sin hämnd - Carl Sandburg och drömmen om ett demokratiskt Amerika”
Pierre Schori är före detta utrikesminister, FN-ambassadör och FN-sändebud och författare. Under 25 år var han ordförande i Olof Palmes Minnesfond.

Den 9 augusti klockan 18 gästar Sven-Erik Liedman, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria, Lilla Björka för att tala om sin bok ”I november: Om åldrandet”. Han har en stark koppling till Lilla Björka eftersom hans far var informator till Vanni Wägner , Elins adoptivson.
Yvonne Hirdman avslutar sommarens författarserie den 16 augusti klockan 18. Hon är historiker och professor emerita i kvinnohistoria. Till Björka kommer hon för att berätta om sin senaste bok ”Från de stora drömmarnas tid. Anteckningar om fattigdom, kärlek och bildningshunger”. Boken handlar om hennes farföräldrar och bygger på dagböcker och brev från 1909 till 1918.hans nilsson


Pierre Schori. Foto: Sara AppelgrenSven-Erik Liedman. Foto: Emelie Asplund