VÄXJÖ 2023-1-27 KL. 12:07

Svensk musikskatt i nytt perspektiv på Nygatan 6

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Föreningen Jazz i Växjö bjuder på ett späckat program i vår. Onsdagen den 1 februari på Nygatan 6 är det dags för Fredrik Kronkvist 5 att framföra The Swedish Songbook - den svenska musikskatten i ett nytt perspektiv.

Svensk musikskatt i nytt perspektiv på Nygatan 6
Fredrik Kronkvist 5 består av Fredrik Kronkvist, altsaxofon, Olof Wullt, elgitarr, Sven-Erik Lundeqvist, piano & rhodes, Simon Petersson, kontrabas och Adam Ross, trummor. Foto: Pressbild


Onsdagen den 25 januari spelade Stochelo Rosenberg och Hady Mouallem på Nygatan 6 med Föreningen Jazz i Växjö som arrangör - och den 1 februari är det dags för saxofonisten och kompositören Fredrik Kronkvist och hans skickliga musiker att inta scenen på samma ställe.

Han har en rad hyllade internationella projekt med några av världens bästa musiker bakom sig. Nu återknyter han kontakten med sina svenska musikrötter.
Fredrik Kronkvist har skapat framåtblickande omarbetningar på klassikerna från den rika svenska musiktraditionen, gett dem nya spännande arrangemang men ändå behållit kärnan i de starka melodierna.
Det handlar om musikstycken som exempelvis Ack värmeland, Monicas Vals, Nu har jag fått den jag vill ha, Uti i vår hage, Visa från Utanmyra. Emigrantvisa, Kristallen den fina, Vem kan segla förutan vind, Limu Limu Lima, Allt under himmelens fäste, Sakta vi gå genom stan.

Med sig i bandet har han nya trumfenomenet Adam Ross och gitarristen Olof Wullt. Det är två av de starkaste rösterna på sina respektive instrument som kommit fram i Sverige på senare år.
På piano finns den mångfacetterade Sven-Erik Lundeqvist som alltid ger lyssnarna en upplyftande resa och på bas är det Simon Petersson som med sitt nutida basspel ger oss ett djupt sväng för alla att ryckas med av.
Fredrik Kronkvist säger att han har valt låtar som han har en lång personlig relation till från sin uppväxt i Sverige. Några av dem sjöng hans mamma för honom när han skulle sova och några av dem är psalmer som sjöngs med skolans kör i kyrkan.

Andra låtar är svenska traditionella folkmusiklåtar och andra är låtar som gjorts kända av svenska stjärnor som Jan Johansson, Evert Taube, Olle Adolphsson och Monica Zetterlund.
Vissa av låtarna har gjorts av amerikanska jazzmästare som Miles Davis, Johan Coltrane och Stan Getz som spelade in sina versioner av ”Ack Värmeland du sköna” och kallade den då “Dear old Stockholm”. Fredrik Kronkvist 5 består av Fredrik Kronkvist, altsaxofon, Olof Wullt, elgitarr, Sven-Erik Lundeqvist, piano & rhodes, Simon Petersson, kontrabas och Adam Ross, trummor.
Konserten den 1 februari börjar klockan 19.00 och beräknas hålla på till 23.00.
hans nilsson