VÄXJÖ 2023-5-17 KL. 19:00

Staffan har lagt ned sitt rammakeri efter 45 år: ”Nu ska jag njuta av livet”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. I 45 år har Staffan Lundgren i Växjö drivit Lundgrens Rammakeri & Galleri - men nu har han lagt ned verksamheten och sålt allt till Henrik Hjertberg som har Arnolds Glas & Ram på Arabygatan.
- Det har varit roligt de här åren, men också kämpigt. Nu ska jag njuta av livet med min fru i husvagnen på campingen i Tingsryd, berättar 68-årige Staffan Lundgren.

Staffan har lagt ned sitt rammakeri efter 45 år: ”Nu ska jag njuta av livet”
Efter nära 45 år har Staffan Lundgren lagt ned Lundgrens Rammakeri & Galleri. - Nu ska jag börja ha sovmorgon och vara i husvagnen vid sjön Tiken i Tingsryd och njuta av livet med min fru, berättar han. Foto:; Hans Nilsson


När Staffan Lundgren var liten umgicks han mycket med sin morfar, och det var nog där hans passion för tavlor och ramar föddes.
För hans morfar var intresserad av konst och köpte och sålde mycket tavlor.
- Tack vare min morfar blev jag också intresserad av konst och tavlor. Jag var bara sex år när jag köpte min första tavla på auktion. Det var min morfar som betalade den, minns Staffan.

När Staffan öppnade sin första ramaffär i en källare på Pär Lagerkvists väg 11 på Norr i Växjö var året 1975 och han var bara 20 år. På den tiden fanns det redan sju ramaffärer i Växjö.
- Jag ville verkligen börja göra ramar. När min morfar avled fick jag arvspengar så jag kunde köpa glasskärare, ihopspikare och huggare, berättar han.
- Det här yrket passar mig för jag är pedantiskt lagd och har tålamod både med materialet och med kunderna. Man måste vara sådan som rammakare. Dessutom tycker jag att det är roligt att träffa folk och prata.
Han kallade sin ramaffär för Spargrisen de första åren.
- Jag hade inga anställda, och det har jag aldrig haft. Så jag kunde vara lite billigare än de andra rammakarna, och mina kunder kunde spara pengar. Därför tyckte jag att Spargrisen var ett bra namn, förklarar han.
Staffan är helt självlärd som rammakare.
- Jag har lärt mig inramningstekniken genom mina egna misstag, konstaterar han.

Det gick genast bra för Staffan.
- På den här tiden gick folk på konstkurser och var med i konstklubbar. Man hade mycket litografier och målade oljemålningar hemma och broderade tavlor och delade ut diplom och köpte affischer. Så det fanns mycket att göra för en rammakare.
Staffan flyttade affären till Kungsgatan i centrala Växjö på 80-talet. På den gatan har han hyrt in sig i olika lokaler genom åren.

Det var också på 80-talet som han bytte namn på affären till Lundgrens Rammakeri & Galleri. Affären gick bara bättre och bättre och Staffan hade fullt upp. Ryktet spreds om hans skicklighet som hantverkare.
- Jag har gjort fina jobb och aldrig tummat på kvaliteten. Det har lönat sig, säger Staffan.
Myndigheter, politiker och idrottsföreningar och till och med kända konstnärer som Sven Ljungberg i Ljungby ville ha hans hjälp med inramningar.
- Sven Ljungberg och jag bråkade ibland, men vi kom alltid överens till slut. Efter att Sven gått bort var det mest intendenten på Ljungbergmuseet som kom med tavlorna till mig.
- Konstnärer kan vara krävande ibland. De vill ha det på ett speciellt sätt, och de kom ofta för nära inpå vernissagen och ville ha tavlor inramade.

Det var i slutet av 80-talet det gick som bäst. Staffan slet hårt då och hade svårt att säga nej till jobb. Till slut blev han sjuk.
- Min mage pajade 1989. Jag har jobbat över så många kvällar genom åren. Min affär låg nära Skåres, så jag var där hela tiden och åt fralla och drack kaffe. Tjocktarmen blev kroniskt inflammerad och jag fick opereras och ha en påse på magen.
- Läkarna sa till mig att jag inte fick jobba överhuvudtaget.

Staffan sålde sin verksamhet och läste en kockutbildning på två år på AMU-Center istället.
- Det var svårt att få jobb som kock i början på 90-talet, men jag fick jobb på lasarettet i Växjö. Där trivdes jag inte riktigt.
Efter att ha varit borta fyra år från rammakeriet valde Staffan 1993 att återgå till rammakeriet och öppna Lundgrens Rammakeri & Galleri igen. Nu på Kungsgatan 25.
- Jag var friskförklarad och det kändes bra att börja med rammakeriet igen, minns han.

För 16 år sedan flyttade han till en källare på Skolgatan 4 vid Norrtullskolan. Det blev Lundgrens Rammakeri & Galleris sista adress. När Staffan lade ned verksamheten för drygt en månad sedan sålde han alla maskiner och verktyg till Henrik Hjertberg som har Arnolds Glas & Ram på Arabygatan 84.
- Jag kunde ha fortsatt ett tag till, men jag tycker inte att det är lika roligt längre. Kunderna har tråkigare objekt numera, det är så mycket digitala färgkopior istället för litografier, akvareller och oljemålningar som det var förr.
- Det är inga svenska fabrikat heller, ramlisterna tillverkas inte i Sverige utan i Malaysia, Kina och Tjeckien. Av 70 ramlister får man får slänga 10 för det är fullt med knaggar i dem.
Men helt lämnar han inte sitt yrke. Han kommer troligen hjälpa Henrik Hjertberg på Arnolds Glas & Ram på Arabygatan.
- Kanske jag hjälper Henrik till hösten och jobbar nån dag i veckan. Han har fått mina kunder och han undrade om jag ville ta hand om dem till en början.
- Men nu ska jag först börja ha sovmorgon och vara i husvagnen vid sjön Tiken i Tingsryd i sommar och njuta av livet, berättar Staffan.
hans nilsson


- Det här yrket har passsat mig för jag är pedantiskt lagd och har tålamod både med materialet och med kunderna. Sån måste man vara som rammakare, förklarar Staffan Lundgren. Foto: Hans Nilsson



- Jag har gjort fina jobb och aldrig tummat på kvaliteten. Det har lönat sig, säger Staffan Lundgren, när han står i källaren på Skolgatan 4 där han hade Lundgrens Rammakeri & Galleri i 16 år, men som han nu har lagt ned. Foto: Hans Nilsson