VÄXJÖ 2024-3-15 KL. 19:37

Sprang in på planen mitt under match med palestinsk flagga - nu åtalas han

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Mitt under fotbollsmatchen mellan Östers IF och GIF Sundsvall på Visma Arena i Växjö sprang en man i 25-årsåldern in på fotbollsplanen med en palestinsk flagga. Nu åtalas han för brott mot ordningslagen.

Sprang in på planen mitt under match med palestinsk flagga - nu åtalas han
En man sprang in på planen med en palestinsk flagga mitt under matchen mellan Öster och Sundsvall på Visma Arena i november 2023. Foto: Hans Nilsson

Det var match i Superettan och Öster mötte Sundsvall hemma i Växjö i sista omgången den 11 november 2023.
I andra halvlek sågs en man plötsligt lämna sittplatsdelen på läktaren på Visma Arena.
Han tog fram en palestinsk flagga och hoppade in på innerplan mitt under pågående match.

Spelet avbröts och ett par ordningsvakter jagade efter mannen upp på läktaren och ut ur arenan och kunde till slut gripa honom och överlämna honom till polisen.
Nu åtalas mannen för brott mot ordningslagen. Han har enligt åtalet gjort sig skyldig till brott mot ordningslagen genom att uppsåtligen och olovligen beträda spelplanen under pågående match.
Åklagaren vill att han betalar 2 000 kronor i dagsböter. Mannen är tidigare dömd för ringa narkotikabrott och grov misshandel.
Enligt en av vakterna var mannen väldigt upprörd över att ha blivit utslängd från plan och från arenan och gick inte att höra på grund av detta.
Vid gripandet ska mannen ha skrikit: ”ni gör ingenting” och ”de får skjuta hur de vill”.

En vakt berättar i förhör med polisen att mannen var ledsen och upprörd och grät när de fick tag i honom.
Mannen kördes till jourläkarcentralen eftersom han uppgav att han hade ramlat och slagit sig och hade ont i foten och i armen.
I polisförhören erkänner mannen brott, och säger att han inte menade något illa. Hans syster bor i Palestina och han säger att han med denna aktion på Visma Arena ville visa att de dödar barn och att de ska sluta döda barn.

Han bryr sig bara om sin syster och barnen i Palestina, säger han.
Mannen godtog inte strafföreläggande - han vill till tingsrätten i Växjö och där på plats berätta varför han sprang in med den palestinska flaggan på planen mitt under en pågående match.







hans nilsson