VÄXJÖ 2025-5-15 KL. 17:00

Snus utan tobak – men inte utan risker

Av Cornelia Nilsson

GRANSHOLM. Med nikotinprodukter utan tobak i snabb tillväxt ifrågasätts nu branschens ansvar kring beroende, användning och folkhälsa. Tobias Björneskog menar att innovationen är en nyckel till ett rökfritt Sverige. Men det är ingen tvekan om att tobaksfritt snus är skadligt.

Snus utan tobak – men inte utan risker
I en statlig utredning som presenterades i mars 2024 föreslogs ett tak på 12 milligram nikotin per gram för både traditionellt och vitt snus. Foto: Cornelia Nilsson

Flera av de tobaksfria snusprodukterna på marknaden innehåller höga nikotinhalter, vissa upp till 77 milligram per gram. Enligt nyhetsbyrån Siren kan det vara svårt att avgöra vilken produkt som är starkast även om nikotinhalten anges. Det eftersom prillorna varierar i storlek och pH-värdet samt att fuktighetsgraden i snuset spelar roll för hur mycket av nikotinet som tas upp av kroppen.

Tobias Björneskog, en av grundarna till snusfabriken Helwit menar dock att den generella nikotinhalten hos dem är låg.

– Det är inte bara mängden nikotin som spelar roll, utan också hur snabbt det tas upp. Du tar till exempel upp nikotinet betydligt snabbare genom rökning. Ju snabbare upptag, desto mer beroendeframkallande, säger Tobias Björneskog.

I en statlig utredning som presenterades i mars 2024 föreslogs ett tak på 12 milligram nikotin per gram för både traditionellt och vitt snus. Syftet var att minska de hälsorisker som kan uppstå vid konsumtion av produkter med högt nikotininnehåll.

Enligt Nyhetsbyrån Sirens genomgång av över 1200 sorters vitt snus, som finns i Folkhälsomyndighetens lista över offentliggjorda produktanmälningar, ligger två av tre vitt snus-produkter i listan över den gränsen på 12 milligram nikotin per gram.

– Det är inte en låg gräns. Det är betydligt högre än vad det traditionella snuset har legat på, säger Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Göteborgs universitet, till Siren.

Förslaget om en nationell maxgräns för nikotininnehåll har väckt oro. Tobias Björneskog menar att en för låg gräns riskerar att urvattna produkternas effektivitet som komplement till cigaretter.

Vitt snus säljs ofta i fruktiga och söta smaker, vilket kan göra produkterna mer attraktiva, enligt Nyhetsbyrån Siren.

– Det är tydligt att smaksättningarna är en bidragande orsak till att produkterna är så populära. Nikotinet har en bitter smak som irriterar vissa smärtreceptorer i halsen, men de söta smakerna gör att många av de signalerna blockeras och de negativa effekterna av nikotinet försvinner till stor del, säger Louise Adermark till Siren.

Men enligt en SOM-undersökning (Samhälle, opinions- och medieundersökning) vid Göteborgs universitet noteras ett högt antal unga snusanvändare. De uppger att 25 procent av både kvinnor och män i åldrarna 16 till 29 år regelbundet använder vitt snus. Hos gruppen kvinnor 16 till 29 år är andelen som använder regelbundet snus 27 procent.

Att smaker påverkar vad vissa väljer att snusa är något som Tobias Björneskog kan bekräfta.

– Vi ser inga tendenser att söta smaker i sig skulle attrahera unga. Däremot verkar de vara mer populära bland kvinnor, säger han.

När det gäller minderårigas tillgång till nikotinprodukter betonar Tobias Björneskog deras ansvar.

– Vi har dubbel ålderskontroll, både via BankID vid köp och legitimation vid uthämtning. Det finns inget intresse från vår sida att nå unga.

Efter lagstiftning som infördes 2022 har marknadsföringen anpassats, bland annat genom att undvika symboler som kan tilltala barn och unga.

Hur påverkar vitt snus kroppen?

Vid användning av brunt snus blir slemhinnan oftast veckiga och får en vit förtjockning där snuset läggs in, vilket kan läka på några veckor efter snusstopp. Skadorna vid användning av vitt snus tycks vara mer svårläkta. En del som snusar vitt har fått besvär med smärtsamma och tydligt rödfärgade förändringar i tandköttet. Hos vissa bildas det också sår när prillan ligger mot slemhinnan. Detta kan ta månader eller upp till ett år att läka, uppger Göteborgs universitet.

– Det finns över 70 cancerframkallande ämnen i cigarettrök. Det får du inte i vitt snus. Det är klart att det bästa vore att inte använda något alls, men människor söker njutning. Sett till ett folkhälsoperspektiv bidrar vi till något bra. Rökningen har aldrig varit så här låg. Sverige anses som ett ickerökande land eftersom under fem procent av befolkningen röker, säger Björneskog.

Hur har ni på Helwit tagit emot förslaget om en sänkt nikotinhalt?

Björneskog anser också att den övre nikotingränsen bör ligga på 20 mg per gram, inte mer, men inte heller mindre.

– Det är tillräckligt för att kunna erbjuda ett effektivt alternativ för rökare.

Efter 2022 krävs produktanmälan och en avgift för varje ny produkt som ska lanseras och godkännas. Branschen uppger att de anpassat sig till regelverket, men menar att det gick för fort från att beslutet offentliggjordes till införandet.

– Vi tycker att reglering är bra. Men införandet gick snabbt, vilket skapade utmaningar, bland annat kring märkningen.

Vad gäller framtida maxgränser för nikotininvån uppger företaget att det är svårt att agera innan beslut tagits.

– Det viktigaste är att man har en god framförhållning. Vi hoppas att de som beslutar förstår vilken skillnad de här produkterna gjort för att få bort rökning.

Kunskapen om hälsoriskerna på lång sikt för användningen av vitt snus är fortfarande begränsad, men något man vet är att nikotin är skadligt och starkt beroendeframkallande.

Cornelia Nilsson




Grundarna bakom Helwit är tre barndomsvänner från Växjö, Tobias Björneskog som ni ser på bilden, Henrik Boson, Felix Stefansson. De frundade företaget 2021 och har utvecklat det sen dess. Foto: Privat