VÄXJÖ 2024-10-1 KL. 14:00

Snart är skilsmässomånaden oktober här – tänk på det här

Av Josefin Petersson

Snart är skilsmässomånaden oktober här – tänk på det här
Det är svårt att efter en separation få ihop kalkylen för en egen bostad, det kan däremot finnas knep att ta till för att undvika de värsta ekonomiska smällarna. Foto: Adobe Stock

BOSTAD. Undersökning efter undersökning kommer fram till samma resultat. Det är svårt att efter en separation få ihop kalkylen för en egen bostad. För både kvinnor och män. Flest separationer brukar ske i oktober. En del menar att det är semestern som leder till att, med två månaders fördröjning, skilsmässan är ett faktum. Orsakerna är förstås alldeles individuella. Det kan finnas knep att ta till för att undvika de värsta ekonomiska smällarna. Hypoteket går igenom dessa.

Under 2023 genomfördes 21 231 skilsmässor, vilket är färre än året innan (21 531). Det är det lägsta antalet sedan 2005 men även 2022 var det ganska få skilsmässor. En möjlig förklaring kan finnas i att färre människor också gifte sig, en eftersläpning från pandemin, men det är inte hela förklaringen. Det saknas också samlad statistik på hur många i samboförhållande som separerar under ett år.

I samband med separationen förändras både vardagslivet och ekonomin. Två inkomster i samma hushåll ska nu bära kostnaderna på varsitt håll på två enskilda ekonomier. Sker separationen med barn vill man ofta hitta två bostäder i närheten av varandra och sannolikt också nära det före detta gemensamma hemmet. På dagens marknad, med ett stort utbud, kan det vara lättare att hitta bostäder än när utbudet är litet. Till skillnad från andra som ofta kan avvakta sitt köp- och säljbeslut så vill de som skiljer sig ofta att bostadsprocessen ska gå snabbt.

– Visst känner nog nästan alla någon som nyligen separerat och som har sängen i vardagsrummet. Barnen delar på det enda sovrummet. Går kalkylen inte ihop för en bostad som passar behoven, både att köpa och att hyra, får man lösa det genom att flytta till en mindre och billigare. Varannan vecka, när barnen är hos den andra föräldern, kan det nog fungera hyfsat men den vecka när alla är hemma är det sannolikt både ansträngt och stressande. Att se över sitt ekonomiska upplägg under pågående relation och ha framförhållning kan ta udden av det värsta, men det kan man komma på för sent, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.

Josefin Petersson