VÄXJÖ 2022-11-14 KL. 15:47 Smådjuren är de nya sommarkatterna: ”Folk dumpar dem i lådor i skogen”
Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. Smådjur som kaniner, marsvin och hamstrar är de nya sommarkatterna - när folk har tröttnat på de små djuren dumpas dem i lådor ute i skogen. Då rycker Djurskyddet Sigfrid i Växjö ut och hjälper de hemlösa djuren och ordnar ett nytt och mer kärleksfullt hem åt dem istället.
- Det är kärleken till djuren som driver mig, jag vill tala för dem och ge dem en andra chans, säger Hanna Ottosson, volontär och ansvarig för smådjuren på Djurskyddet Sigfrids djurhem.
Hanna Ottosson, volontär och ansvarig för smådjuren på Djurskyddet Sigfrids djurhem, och kaninen Göran som blivit hjälpt av Djurskyddet Sigfrid efter att ha varit hemlös.
Djurskyddet Sigfrids djurhem på västra industriområdet i Växjö har ett 30-tal volontärer som gör allt de kan för att rädda smådjur och katter som släppts ut i skogen när folk har tröttnat på dem.
Här kan man snacka om riktiga eldsjälar. Det var Christina Carlström och tre andra personer som startade Djurskyddet Sigfrids djurhem i Gemla för fem år sedan.
- Vi upplevde att det fanns ett stort behov av ett nytt djurhem i Växjö eftersom de hemlösa djuren är så många, förklarar Christina Carlström.
I december 2018 flyttade Djurskyddet Sigfrids djurhem till den nuvarande adressen i Växjö. Där bor ett antal katter och smådjur i väntan på att få ett nytt och mer kärleksfullt hem.
De första åren tog man bara emot katter, men i september 2021 startade man även en smådjursdel. Därmed kunde man även ta emot kaniner och gnagare som hamstrar och marsvin som behövde ett nytt och mer kärleksfullt hem.
- Vi är unika, vi är en av få lokalföreningar i Djurskyddet Sverige, som är landets största djurskyddsorganisation, som har djurhem till smådjur. Men behovet är stort. De personer som adopterar djur av oss gör verkligen en väldigt god gärning, säger Christina Carlström, ordförande i Djurskyddet Sigfrid.
Allt arbete sker ideellt i Djurskyddet Sigfrid. De runt 30 volontärer som är engagerade är kvinnor i olika åldrar och alla har ett vanligt arbete, eller studier, att sköta samtidigt som de gör en insats åt Djurskyddet Sigfrid.
På Djurskyddet Sigfrids djurhem finns alltid ett antal katter och smådjur som måste ha tillsyn i väntan på att få ett nytt hem.
- Vi har fantastiska volontärer. På djurhemmet har vi tillsyn minst två gånger per dygn, och vi schemalägger volontärerna så att tillsynen kan skötas. Sedan har vi privatpersoner som ställer upp tillfälligt som jourhem till tamkatter, och även till skygga katter som behöver ett stödhem för sin utveckling och smådjur med stort socialt behov, säger Christina Carlström.
Hanna Ottosson är en av de 30 ytterst hängivna volontärerna. Hon driver ett eget företag som frisör i Växjö och har samtidigt ansvar för smådjursdelen på djurhemmet. Nu vill hon slå ett slag för kaniner.
- När folk skaffar kaniner åt sina barn tänker de inte på att kaniner kan bli tio år gamla. Tyvärr händer det att folk tröttnar och väljer att dumpa dem. Men det är ett brott att dumpa djur, vi polisanmäler alltid det, förklarar Hanna Ottosson, som själv har två kaniner hemma.
- Folk som skaffar kaniner känner oftast inte till att de har stort rörelsebehov. Vi förespråkar att de ska helt, eller delvis, vara frigående i hemmet eller i stora säkra inhägnader. Många kaniner lär sig gå på låda precis som en katt.
I snitt lägger volontärerna 40 timmar per djur, och Hanna Ottosson är då och då ute och fångar in smådjur som folk har rapporterat in via mejl på Djurskyddet Sigfrids hemsida.
- Jag läser mejlen och sedan åker jag ut och ibland kan det hända att det tar flera timmar att fånga in en kanin, till exempel. Men jag ger mig inte, jag stannar till jag har lyckats. Sedan åker jag med djuren direkt till Växjö Nya Djurklinik eller Veterinärgruppen som vi har samarbete med.
- Alla djur vi hjälper får en första hälsokontroll hos veterinären och vaccineras, kastreras och ID-märks innan de adopteras ut från vårt djurhem, förklarar hon.
Djurskyddet Sigfrids volontärer är väldigt noggranna med vilka som får adoptera djuren. Man vill att det ska vara rätt djur i rätt hem.
- Det är fantastiska människor som kommer hit och vill adoptera djuren. Men vi vill alltid träffa dem, ta referenser och besöka dem hemma om det går, säger Christina Carlström.
Djurskyddet Sigfrids djurhem får generösa gåvor och bidrag av djurvänner, företag och av Djurskyddet Sverige för att klara de fasta kostnaderna och den dagliga driften. Nu har man satt upp ett nytt mål.
- Vi tänker försöka hitta en större lokal för att kunna ta emot fler hemlösa djur. På sikt hoppas vi också kunna anställa en person, berättar Christina Carlström.
hans nilsson
- När folk skaffar kaniner tänker de inte på att kaniner kan bli tio år gamla. Tyvärr tröttnar folk ibland och väljer att dumpa dem, säger Hanna Ottosson på Djurskyddet Sigfrids djurhem, där kaninen Betty bor tillfälligt. Foto: Hans Nilsson
Love är en av de före detta hemlösa katter som väntar på att bli adopterad. Foto: Hans Nilsson
Fakta om Djurskyddet Sigfrid
- Djurskyddet Sigfrid tar i mån av plats även emot privata omplaceringar och vill hellre att djurägare vänder sig till dem än att man tar till drastiska lösningar som att släppa ut sina djur.
- Man tar emot upphittade och hemlösa katter, kaniner och gnagare och ser till att de får det bra under tiden de söker efter eventuella ägare. Om ingen ägare hittas omplaceras djuret till ett bra adoptionshem.
- Hos Djurskyddet Sigfrid kan man adoptera katter, kaniner eller gnagare. Alla djur har gått igenom en veterinärkontroll. I priset på adoption av djuren ingår även vaccination, kastrering och chippmärkning.