VÄXJÖ 2024-11-3 KL. 10:00

Så skyddar du fritidshuset under vintern

Av Josefin Petersson

Så skyddar du fritidshuset under vintern
När vintern kommer är det viktigt att se till att stänga fritidshuset på rätt sätt för att minska risken för skador. Foto: Pressbild

BOSTAD. Hösten är här och många stänger sina fritidshus för vintern. Det finns flera saker husägare kan göra för att undvika tråkiga överraskningar och slippa stora kostnader. Konsumenternas Försäkringsbyrå tipsar om hur man minskar risken för skador på huset och förklarar hur försäkringarna gäller.

På vintern ökar risken för vattenskador till följd av frysta rör. Elpriserna har de senaste åren varit höga och det kan vara lockande att stänga av eller att sänka värmen i huset inför vintern. Men det kan leda till omfattande frys- och vattenskador.

– Försäkringsbolagen rekommenderar att man har en grundvärme på omkring 15 grader. Sänker du värmen ytterligare utan att vidta åtgärder kan du anses ha varit oaktsam och riskerar att få en lägre ersättning från försäkringen. I värsta fall kan du bli helt utan ersättning, säger Camilla Kågström, jurist och boendeexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Vid frysskador är självrisken oftast högre än vid andra vattenskador och kan i vissa fall bli mycket hög, upp till 20 procent av skadans kostnad. Som regel gör försäkringsbolagen även åldersavdrag på ytskikt, rör och installationer som inte är helt nya.

- Om du sänker värmen finns det några saker du bör göra, som till exempel att stänga av huvudvattenkranen och tömma vattenledningarna. Mycket kan hända i ett obebott hus. Se till att minska risken för skador och titta till ditt hus regelbundet, säger Camilla Kågström.

Undvik skadedjur och brandskador

Innan du lämnar fritidshuset är det bra att städa ordentligt eftersom smuts och matrester kan locka till sig skadedjur. Råttor och möss kan gnaga sönder elledningar, vilket i värsta fall kan starta en brand. Se till att täta springor och hål så att de inte kommer in i huset.

Brandskador kan också inträffa i samband med åskoväder. Dra ut alla kontakter i vägguttagen.

Fritidshus är vanligtvis fullvärdeförsäkrade. Om huset brinner ner till grunden så är huvudregeln att ett likvärdigt hus, men med rationella metoder och material, ska byggas upp på befintlig grund.

Förhindra inbrott

Den standard som idag finns i fritidshus börjar alltmer närma sig standarden i den permanenta bostaden när det kommer till vitvaror, hemelektronik och möbler. Detta gör fritidshuset attraktivt för inbrottstjuvar, speciellt under vintern när det är mörkt och obebott.

Skulle du få ett inbrott i fritidshuset så finns det ett skydd i det så kallade bortaskyddet i din hemförsäkring upp till ett visst maxbelopp, men inte för stöldbegärliga saker. Det kan också ingå ett skydd för ditt lösöre i din fritidshusförsäkring, men för smycken och stöldbegärlig egendom är ersättningen ofta begränsad.

- Töm huset på värdefulla saker och lås in verktyg och trädgårdsredskap som är attraktivt för tjuvar tipsar Camilla Kågström.

Tips för att minska skador

Stäng av huvudvattenkranen.

Töm vattenledningarna och låt kranarna stå öppna.

Töm varmvattenberedaren och pumpar, spola wc-stolen så att vattenbehållaren töms.

Häll frostskyddsvätska i diskho, tvättställ, golvbrunnar och wc-stol.

Städa fritidshuset ordentligt och täta springor och hål.

Dra ut kontakter ur eluttagen.

Se till att ha godkända lås, även på altandörr och eventuellt garage.

Töm fritidshuset på värdesaker.

Besök fritidshuset regelbundet eller be en granne att hålla koll.




Camilla Kågström, jurist och boendeexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Foto: Pressbild