VÄXJÖ 2023-5-23 KL. 11:10

Ronnys Symaskiner lämnar city för Mörners väg

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Ända sedan Ronnys Symaskiner AB grundades i mitten av 60-talet har butiken legat i centrum i Växjö - men nu går flyttlasset från Klostergatan till Mörners väg 102. Där öppnar Mats och Katarina Nybeck sin symaskinsaffär igen den 1 juni.
- Vi hoppas att det blir ett lyft för oss att lämna city och att vi får fler kunder. För vi har tappat kunder på grund av att det är så svårt med parkeringsplatser, säger Mats och Katarina Nybeck.

Ronnys Symaskiner lämnar city för Mörners väg
Nu flyttar Katarina och Mats Nybeck Ronnys Symaskiner från Klostergatan till Mörners väg 102. När de började tappa kunder på grund av svårigheterna med parkeringsplatser såg de till slut ingen annan lösning än att flytta. Foto: Hans Nilsson


Ronnys Symaskiner är en av de där verksamheterna som har funnits i Växjö centrum så länge Växjöborna kan minnas.
Företaget startades 1964 av Ronny Nybeck. På 80-talet och fram till mitten av 90-talet hade han Ronnys Symaskiner-butiker både i Alvesta och Växjö.
Sonen Mats Nybeck började jobba hos sin pappa 1982 och tre år senare blev Mats blivande fru Katarina anställd. De tog över affärsrörelsen 1997 av Ronny Nybeck.

Butiken har legat på flera adress på Storgatan, bland annat vid Willans Park och Tegnérgallerian.
De senaste 21 åren, sedan 2002, har adressen varit Klostergatan 13. Men nu är den eran slut.
För snart flyttar man hela verksamheten. Den 1 juni öppnar Ronnys Symaskiner på Mörners väg 102 istället.
- Först kändes det ledsamt att vi ska flytta, men när jag fick se hur fina de nya lokalerna på Mörners väg är så blev jag glad. Nu känner jag bara glädje, det här ska bli så roligt, säger Katarina Nybeck.
- Vi har fått många heja-på-rop från våra kunder också när de förstod att vi skulle flytta. ”Äntligen”, säger de.
Ronnys Symaskiner flyttar in i samma fastighet som Cityfiske har sin affär, på Mörners väg 102. Butiksytan är ungefär lika stor som den på Klostergatan, 160 kvadratmeter, men mer ändåmålsenlig, anser Mats och Katarina Nybeck.
Det bästa av allt, enligt paret Nybeck, är att det finns gott om parkeringsplatser i anslutning till lokalen på Mörners väg, till skillnad från Klostergatan.
Det här är viktigt eftersom runt 75 procent av omsättningen på Ronnys Symaskiner handlar om försäljning och service av symaskiner - och de maskinerna är tunga.
- Vi har flera äldre kunder som klagar på att de inte hittar lediga parkeringsplatser nära butiken på Klostergatan. Det har blivit krångligare att parkera inne i stan, vi har till och med tappat kunder på grund av det, förklarar Katarina.
- De tvingas parkera långt ifrån vår butik och de säger att de inte kan bära symaskinerna. Så flera gånger i veckan har vi kört och hämtat symaskiner som ska lagas och servas. Sedan har vi kört hem med symaskinerna till kunderna, lägger hon till.
När de började tappa kunder på grund av svårigheterna med parkeringsplatserna såg de till slut ingen annan lösning än att flytta till en plats med bättre förutsättningar.

Det här är en storsatsning för Ronny Symaskiner. Kanske den största de gjort.
- Vi kommer nog tappa en del kunder som gör impulsköp, men vi hoppas samtidigt att vi får flera nya kunder på Mörners väg. Där finns många företag i området och det är mycket trafik här och många som kör förbi när de ska till Grand Samarkand, säger Mats.
- Vi får plats med fler symaskiner och mer tyger i de nya lokalerna. Så nu kan vi sälja fler modeller av symaskiner av märken som Janome, Pfaff, Huskvarna och Babylock, förklarar Katarina.

Att stanna kvar på Klostergatan var aldrig ett alternativ och inte heller att göra något annat i livet efter 40 år i branschen.
- Det här är en livsstil för oss, det är ett sätt att leva. Vi säljer kunskap till sömnadsintresserade kunder. Jag lagar och servar symaskinerna och Katarina håller mest till i butiken med kunderna och håller i kvällskurser i butiken en gång i veckan i hur man använder symaskinerna, berättar Mats.

hans nilsson


Sedan 1964 har Ronnys Symaskiner haft butik i centrum i Växjö - men nu flyttar man från Klostergatan 13 till Mörners väg 102. Mats och Katarina Nybeck tror att flytten blir ett lyft för deras butik. Foto: Hans NilssonRonnys Symaskiner är en av de där verksamheterna som har funnits i Växjö centrum så länge Växjöborna kan minnas. Men nu flyttar Mats och Katarina Nybeck butiken till Mörners väg. Den 1 juni öppnar de där istället. Foto. Hans Nilsson