VÄXJÖ 2022-7-13 KL. 08:40

Över 50 evenemang för trollkarlen i sommar

Av Thomas Edgren

VÄXJÖ. Växjös egen trollkarl Fredrik Karlsson har en spännande sommar, full av uppträdanden här och var, inte minst på kustorterna. Ett 50-tal inbokningar har Fredrik fått, där han förtrollar tillvaron för barn och vuxna.

Över 50 evenemang för trollkarlen i sommar
Kortrick går alltid hem, inte minst på firmafester. Fredrik ser fram emot en sommar med trolleri i kustnära miljöer. Foto: Thomas Edgren

- Det har varit lite knapert med framträdanden under pandemin tack var restriktionerna som gjort att man inte fått samlas i grupp. Pandemin var inget man kunde ”trolla bort”, skrattar Fredrik.
- Jag har tagit en vecka i taget och varit glad över de förfrågningar som kommit in. Men nu har det verkligen vänt, konstaterar han, och berättar att det i sommar blir uppträdanden i flera av våra svenska kusttrakter; Halland, Blekinge, Öland och Bohuslän.

Något som gör offentliga tillställningar som stadsfestivaler och byadagar extra spännande är att man aldrig vet vilka typer av människor som kommer att stå framför scenen. Därför gäller det för Fredrik och hans show; ”Comedy Magic”, att ha ”mycket material att ta från”. Det viktigaste är att få folk att skratta.
- Man får anpassa tricken efter vilken publik man får. Man har ju ingen aning om vad det är för människor. Men jag har lite olika möjligheter att välja på när jag studerat publiken, tricken får anpassas till den åldersgrupp som det är flest ifrån. Men är det allt från tre år till 93 är det inte så lätt, skrattar han.
-
Säkrare är det förstås om han bokas till barnkalas eller företagsevent. Eller som i höstas då Lessebo kommun bokade honom för föreställningar vid samtliga kommunens förskolor.
- Där var ju alla 5 - 6 år, så det blev säkra kort. Likaså firmafester – där brukar jag veta vad som går hem och hur man sätter nivån på skämten! Där brukar jag även köra kortrick, det är ju för avancerat för barn.
Fredrik påpekar att det är viktigt att publiken får kul och skrattar under en föreställning. Att tricken är avancerade och funkar är inte lika viktigt.
- - Trick som misslyckas eller som barnen avslöjar kan vara kul för dem, det viktigaste är att de skrattar! Ibland låter jag barnen tro att de avslöjat mig. Men så visar det sig att jag har ett extra ess i rockärmen – sakerna har ändå försvunnit på något obegripligt sätt, menar Fredrik.
-
Själv hinner han inte studera andra trollkarlar – det var länge sedan han var på en trolleriföreställning, då med Joe Labero. Han konstaterar att det inte finns inte så många trollkarlar som åker runt och turnerar tyvärr.
Fredrik varierar som sagt sina tricks. Ibland kommer nya inövade trollkonster in i bilden och efter några år kan han plocka fram sådant som han gjort långt tidigare – han har haft ”trollkarl” som yrke i tio år men trollat sedan han var sju år gammal.
- Jag tror att det är viktigt speciellt för småbarn att även i dagens digitaliserade samhälle få komma och titta på en trollkarl!
-
-
Mest spännande uppträdandet i sommar?
- Det kan jag ju inte veta innan – ring i slutet av augusti kan du få svaret. Det beror ju helt på vilken typ av publik som kommer hur en föreställning blir! Det är viktigt med en liveföreställning med spontanitet.

Haverdals camping i Halland är ett av de sommarställen som Fredrik Karlsson brukar trolla på. Så blir det även i år. Foto: Privat.Fredrik Karlsson sprider glädje hela året som trollkarl. Som här, hos IOGT-NTO på Vattentorget. Foto: Thomas Edgren


Fotnot. Söndag 17 juli och söndag 31 juli kan du se Fredrik trolla på hemmaplan - platsen blir Ryttmästaregården, Kronoberg