VÄXJÖ 2023-1-26 KL. 18:50

Omstritt namn får stöd av Andreas Olsson som ny partiledare för Centerpartiet

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Det mesta talar för att Muharrem Demirok blir vald till Centerpartiets nye partiledare. Andreas Olsson (C) - partiets starke man i Växjö - anser att det är ett klokt val och det bästa för partiet.
- Muharrem Demirok är ett mycket bra namn som ny partiledare för Centerpartiet, säger Andreas Olsson (C), ledamot i kommunstyrelsen och gruppledare i kommunfullmäktige i Växjö.

Omstritt namn får stöd av Andreas Olsson som ny partiledare för Centerpartiet
- Jag har fullt förtroende för Muharrem Demirok. Ett mycket bra namn som ny partiledare för Centerpartiet, säger Andreas Olsson (C) i Växjö. Foto: Växjö kommun


Den 15 september 2022 avgick Annie Lööf efter elva år som partiledare för Centerpartiet. På kommundagarna i Helsingborg den 3-4 februari väljs en ny partiledare vid en extrainsatt partistämma.
Valberedningen föreslår Muharrem Demirok som ny partiledare för Centerpartiet. Han blir av allt att döma vald till ny C-ledare. Det tror Centerpartiets toppnamn i Växjö, Andreas Olsson.
Han kommer vara med på kommundagarna och partistämman och lägga sin röst på Muharrem Demirok. Andreas Olsson anser att Muharrem Demirok är den partiledare som kan samla Centerpartiet och staka ut vägen mot en valvinst 2026.
- Han har gjort ett bra jobb som kommunalråd i Linköping i 14 år. Med stor sannolikhet blir han vald, förklarar Andreas Olsson.

Flera medier har rapporterat att Muharrem Demirok förekommit i mindre smickrande sammanhang. Han har två misshandelsdomar på 1990-talet efter att ha skallat personer som ung. Först var han inte öppen med domarna.
- Det kan jag bara beklaga, men det ligger långt bak i tiden, säger Andreas Olsson.
Han har twittrat att han inte gillar vita män. Häromåret skrev han på Twitter att han var ”riktigt j-vla trött” på ”äldre, privilegierade och, I dare say it, vita män”. Han skrev också att han blivit inbjudan till bokrelease men att han inte vill gå på den på grund av vita män: ”Äldre vit man får med egna ord bre ut sig om sin egen förträfflighet. ”Gud va bra jag är”. Skippar’t”.
- Det kan jag inte kommentera för det har jag inte själv läst, svarar Andreas Olsson.

Han har dubbla medborgskap i Sverige och Turkiet. I början av 2013 uppmärksammades Turkiet i svenska medier för att vara det land som höll flest journalister i fängelse. Muharrem Demirok tyckte ändå att Turkiet var ”på rätt väg” och berömde Erdogan på Twitter.
- Har jag inte heller sett och kan inte kommentera, säger Andreas Olsson.

Det finns en viss intern kritik. Helena Lundgren, centerpartistisk politiker i Vindeln, säger till TV4 Nyheterna att Muharrem Demirok inte är rätt val som ny ledare för partiet.
- Jag tycker att det är en ganska tydlig säkerhetsrisk om vi börjar ha partiledare i Sverige med tillgång till utrikespolitiska hemligheter till försvarsberedningar och annat, som i hans fall tillhör en av världens största militanta makter, säger hon i TV4.
Men Andreas Olsson håller inte alls med:
- Jag har fullt förtroende för Muharrem Demirok och det finns ett brett stöd för honom ute i landet. Det är enskilda medlemmar som är emot honom. Dessutom är han inne i en process att avsluta sitt medborgarskap i Turkiet, slår han fast.

hans nilsson