VÄXJÖ 2024-4-2 KL. 10:15

Murre Eriksson spelar visor på Nygatan 6

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Vissångerskan Miranda Murre Eriksson från Torsåsby i Alvesta kommun kommer till Nygatan 6 i Växjö den 8 april och uppträder i konceptet Nyfiken måndag. Denna kväll har hon Joakim Löfgren med sig på gitarr och sång.

Murre Eriksson spelar visor på Nygatan 6
Miranda Murre Eriksson från Torsåsby i Alvesta kommun skaffade sin första gitarr redan när hon var åtta år. Nu är hon vissångerska sedan flera år och den 8 april uppträder hon på Nygatan 6 i Växjö. Foto: Hans Nilsson


Miranda Murre Eriksson växte upp i Torsåsby i Alvesta kommun. Det var där i hennes föräldrars skivsamling som hon upptäckte favoritartister som The Doors, Bob Dylan, John Holm, Stefan Sundström, Dan Viktor, Dan Andersson, Emil Jensen, Allan Edwall och Cornelis Vreeswijk.

När Lokaltidningen intervjuade henne för tre år sedan berättade hon om några av sina förebilder i musiken:
- Jag lyssnar mycket på svensk proggmusik också som Blå Tåget och November, och psykedelisk musik från 60-talet. Nu har jag fått en ny favorit i blues- och rockgitarristen Rory Gallagher. Jag gillar den inställning han hade till musiken och musikbranschen, han gick sina egna vägar, sa Murre Eriksson.
- Målet för mig är att kunna leva på musiken, jag tycker om att flänga omkring och spela inför publik.

Att Murre Eriksson skulle gå sin egen väg i livet och börja spela gitarr och sjunga visor med målet att kunna leva på det var rätt givet. Första gitarren skaffade hon när hon var åtta år.
- Jag hade sett den i ett reklamblad från Netto och visade mamma den. Sedan var jag självlärd till jag var 14 år då jag började på Kulturskolan i Alvesta och hade Ronny Dahlberg som gitarrlärare, han var helt fantastisk, minns hon.

Hon började spela inför publik när hon var 14 år. Med tiden blev det spelningar bland annat på Kulturkällaren i Alvesta där hon var efterband till Pugh Rogefeldt och förband till Dan Hylander, på Kafé de luxe i Växjö, Säljerydsfestivalen och Lunds Visfestival.
Hon spelar munspel, gitarr och mandolin, men när hon är ute på egen hand och spelar är det gitarren och munspelet som är hennes trogna följeslagare.
För tio år sedan flyttade hon till Västervik för att gå på Visskolan. När hon var utexaminerad från Visskolan stannade hon i Västervik och jobbade på biblioteket som biblioteksassistent.
- Jag har varit på visfestivalen i Västervik varje år sedan 1995. Mina föräldrar gillar den musiken och de tog med mig dit redan när jag var bebis, berättar Murre.
- Jag trivs i Västervik, jag har ju varit här mycket genom åren och lärt känna folk på visfestivalen som Stefan Sundström, Dan Viktor och Johan Johansson. De är stora inspirationskällor.

Nu kan man se och höra Murre på scenen på Nygatan 6 i Växjö den 8 april klockan 19.30 i konceptet Nyfiken måndag, där man får möta lokala up-and-coming artister. Arrangör är Musik i Syd.
När Murre spelar live varvar hon ibland poesi och mellansnack med glimten i ögat, det är både humor, allvar och eftertanke.

Det är moderna visor och modern folkrock där hon ibland tolkar sina förebilder på sitt eget vis. Hon tar med sig publiken på en känslomässig berg- och dalbana med underfundiga texter och följsamma melodier, genom glädje och sorg.
Murre släppte våren 2022 sitt debutalbum ”Tänk om…” tillsammans med sitt band.

hans nilsson