VÄXJÖ 2023-3-3 KL. 18:15

Mördaren i Araby placerad i fängelse - hög risk för hot eller våld

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den numera 20-årige man i Växjö som dömdes till nio års fängelse för mordet i Araby hösten 2021 har nu placerats i fängelse. Han har hamnat på den slutna anstalten Hällby utanför Eskilstuna - en anstalt i säkerhetsklass 1. Det framgår av Kriminalvårdens beslut. Man bedömer att risken för att 20-åringen använder sig av hot eller våld i fängelset är hög.

Mördaren i Araby placerad i fängelse - hög risk för hot eller våld
Mördaren i Araby hösten 2021 har nu hunnit bli 20 år. Han har fått en ny anstaltsplacering efter att först ha suttit på Kumla. Han är nu placerad på anstalten Hällby utanför Eskilstuna, en anstalt i säkerhetsklass1. Foto: Pressbild/Kriminalvården


Det var den 11 september 2021 som en man i 30-årsåldern blev ihjälskjuten på Bokelundsvägen i Araby i Växjö. På nära avstånd avlossades flera pistolskott som träffade benet, bålen och huvudet.

Mordet skedde i en konflikt mellan i huvudsak ett arabiskt och ett somaliskt kriminellt gäng i Växjö.
En då 18-årig pojke fälldes för dödsskjutningen och dömdes till fängelse. Tingsrätten tog hänsyn till pojkens ungdom. Efter att det hade beaktats att han var 18 år gammal vid gärningen fann tingsrätten att straffmätningsvärdet uppgår till fängelse i nio år.

Denne tonårige mördare har nu hunnit bli 20 år. Han har fått en ny anstaltsplacering efter att först ha suttit på Kumla, enligt Kriminalvårdens beslut.
Han är nu placerad på anstalten Hällby sedan ett par veckor. Anstalten ligger i Kvicksund runt 13 kilometer utanför Eskilstuna och har 118 platser i säkerhetsklass 1.
Det är den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter i kriminalvården. Säkerhetsklass 1 utrustas för att klara de mest riskfyllda intagna, och Hällby är en av sju anstalter med säkerhetsklass 1 i Sverige.
Risken för att den 20-årige Växjöbon rymmer eller fritas från anstalten bedöms vara medelstor. Men däremot anses risken vara hög för att han använder sig av hot eller våld eller gör sig skyldig till annan allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet. Allt detta enligt den fördjupade villkorsutredning som har gjorts.
Verkställigheten för morddomen påbörjades den 24 juli 2022. Den tidigaste dagen för villkorlig frigivning av 20-åringen är beräknad att infalla den 8 september 2027.
Den dömde mördaren finns under åtta avsnitt i belastningsregistret med början 2018. Han är dömd bland annat för rån, stöld och misshandel sedan tidigare.
Hällbyanstalten där Växjöbon nu sitter hamnade i medias fokus i slutet av juli 2021. Två kriminalvårdare togs då som gisslan av intagna på Hällbyanstalten - två män som tidigare dömts för mord. Dramat pågick i nio timmar. Gisslantagarna krävde att få en helikopter och 250 000 euro för att rymma från anstalten. Men efter en timmes förhandling med Kriminalvården sämkte de kravet till kebabpizza. Efter ytterligare två timmar gav gisslantagarna upp. De dömdes för människorov, grov utpressning, grovt hot mot tjänsteman och hot mot tjänsteman.hans nilsson