VÄXJÖ 2024-3-22 KL. 19:45

Mona G hyllar Dolly Parton på nytt album

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Mona G i Växjö spelar nu in ett album där hon hyllar den oerhört populära amerikanska countrystjärnan Dolly Parton.
- Jag känner igen mig i Dolly Parton. Hon kämpade sig genom fattigdom, men hon har aldrig gett upp och hon går sin egen väg i livet, säger Mona G.

Mona G hyllar Dolly Parton på nytt album
Mona G spelar nu in ett album där hon hyllar den amerikanska superstjärnnan Dolly Parton. - Jag kan känna igen mig i Dolly Partons liv, säger Mona G. Foto: Hans Persson/Ateljé Braun.


Förra fredagen den 15 mars släppte Mona G två nya låtar på Spotify. Det är hennes versioner av låtar som Dolly Parton sjungit in: ”Before the Next Teardrop Falls” och ”Coat of Many Colors”.

För några veckor sedan gav Mona G ut en annan låt som blivit känd genom Dolly Parton, ”Here You Come Again”, och ”Det goda livet” som hon skrivit texten till och Mikael Karlsson musiken.
De här låtarna kommer finnas med på det album, ”Dolly och jag”, som Mona G ger ut på cd på skivbolaget Atenzia Records och på Spotify den 20 juni.

På plattan kommer det finnas nio låtar och sex av dem är Dolly Parton-låtar.
- Det här är min hyllning till Dolly Parton, det är ny mark jag ger mig ut på. Men det är roligt.
- Jag är så glad och tacksam att få göra den här skivan, att få sjunga hennes underbara sånger, men också att få ta del av Dollys helt unika livshistoria, berättar Mona G.

Musiken på skivan är inspelad i Nashville av amerikanska musiker och producerad av Dennis Lagerkvist i Hyltebruk.
- Några av musikerna har spelat med Dolly Parton. Jag skickar den tonart och det tempo jag vill att de ska spela låtarna i. De spelar in bakgrunden och skickar den till mig så att jag kan sjunga in, förklarar Mona G.

På konserterna framöver kommer Mona G att berätta om Dolly Partons liv och varva med musiken från sitt album ”Dolly och jag”.
- Jag har läst böckerna om hennes liv och jag vågar lova att ingen kan gå oberörd av hennes fantastiska och gripande sannsaga, säger Mona G.

Dolly Parton växte upp under väldigt fattiga förhållanden i ett hem i Tennessee som var en enkel stuga med ett enda rum, utan el och med utedass.
Hon var nummer fyra i en syskonskara på tolv, med en pappa som varken kunde läsa eller skriva och en mamma som födde barn med jämna mellanrum.
Mona G:s uppväxt i 60-talets Sverige var inte lika eländig, men det var ganska knapert under hennes barndom. Hennes föräldrar skildes och mamman var ensamstående och hade det knapert.
- Jag kan känna igen mig i Dolly Partons liv. I ”Coat of Many Colors” sjunger hon om hur hennes mamma sydde en kappa åt henne av trasor som familjen fått, berättar hon.
- Hon tyckte själv att kappan var fin, men i skolan blev hon retad för den. Det hände mig också när jag var liten. Min mamma sydde kläder åt mig också och när jag kom till skolan blev jag retad på grund av dem.
Dolly Parton tog tidigt kontroll över sin karriär. Vissa menar att hon spelade medvetet på bilden som sexsymbol - men samtidigt lyfte fram en mer handfast kvinnokamp grundad i fattiga kvinnors levnadsvillkor.
- Dolly Parton kämpade sig fram i Nashville i en tuff bransch. Kvinnor är ofta förtryckta i musikbranschen. Det har blivit bättre nu, men jag mådde inte alls bra när jag var i dansbandsbranschen, säger hon.
- Man blev illa behandlad som ung kvinna och fick inte ta plats. Men efter 54 år i branschen så har jag hittat rätt plats i livet och trivs utmärkt som solist, där ingen bestämmer över mig.
- Så även där känner jag igen mig i Dolly Parton, att man ska gå sin egen väg, och hålla fast vid sin musikstil.
hans nilsson


Dolly Parton är en av världens mest kända countryartister och har sålt över 100 miljoner skivor. Foto: Pressbild/Sony Music Entertainment


Mona G:s favoritlåtar med Dolly Parton
"I Will Always Love You" (skriven av Dolly Parton)
"Yellow Roses" (skriven av Dolly Parton)
"Here You Come Again" (skriven av Barry Mann and Cynthia Weil)
"Islands In The Stream" med Dolly Parton och Kenny Rogers (skriven av Barry Gibb,Robin Gibb och Maurice Gibb)
"Before the Next Teardrop Falls" (skriven av Vivian Keith and Ben Peters)

Dolly Parton
Dolly Parton föddes för 78 år sedan och växte upp i Tennessee i USA
Hon är en av världens mest kända countryartister och har sålt över 100 miljoner skivor.
Dolly Parton är sångerska, låtskrivare, instrumentalist och skivproducent
25 av hennes singlar har nått nummer 1 på Billboards countrylista och 44 av hennes album har nått topp 10 på countrylistan.
Dolly Parton har komponerat över 3 000 låtar, bland annat "I Will Always Love You" (en tvåfaldig listetta på countrylistan i USA och en internationell hit för Whitney Houston).
i låtar som ”Jolene” och ”9 to 5” anses hon ha synliggjort vita arbetarklasskvinnor i den amerikanska södern - kvinnor det sällan sjungs om annars.