VÄXJÖ 2023-9-19 KL. 12:00

Marie Åhman har hittat rätt i arbetslivet: ”Jag klickar med katterna”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Marie Åhman har haft svårt att passa in i arbetslivet på grund av sin asperger - men för ett och ett halvt år sedan hittade hon äntligen rätt jobb. Att vara djurskötare på Djurens Vänners katthem i Växjö passar henne perfekt.
- Det här är det bästa jobbet jag har haft, jag klickar med katterna, säger Marie Åhman, 45 år.

Marie Åhman har hittat rätt i arbetslivet: ”Jag klickar med katterna”
- Jag älskar att hjälpa katter. Här har jag 100 procent närvaro, jag är aldrig sjukskriven, förklarar Marie Åhman, djurskötare, och katten Vinter. Foto: Hans Nilsson


Djurens Vänners katthem i Växjö har två deltidsanställda djurskötare. De är båda anställda via lönebidrag från Arbetsförmedlingen.
Marie Åhman är den ena av de två djurskötarna på Djurens Vänner i Växjö.
Hon har asperger. Det har ställt till det en del för henne genom åren på olika arbetsplatser.
- Jag har testat att jobba på restaurang, i butik och med städning bland annat. Men jag har svårt med sociala kontakter på grund av asperger och det har varit för mycket intryck för mig. Därför har det inte gått bra i arbetslivet, och jag har varit sjukskriven rätt mycket, berättar Marie.
- Men när de frågade mig på Arbetsförmedlingen om jag ville jobba med katter åt Djurens Vänner sa jag ja direkt. Jag har vuxit upp med djur och jag tycker om djur. Jag har tre katter hemma, och en jourkatt också numera.
Nu har Marie jobbat som djurskötare på Djurens Vänners katthem i ett och ett halvt år och hon älskar sitt jobb. Hennes arbetsuppgifter består bland annat av att ge katterna mat, byta sand i deras lådor, gosa med katterna och att åka med katterna till veterinären. Hon går med ett leende på läpparna varje dag till det här jobbet.
- Jag är överlycklig. Här har jag 100 procent närvaro, jag är aldrig sjukskriven. Jag älskar att hjälpa katter. När de visar att de tycker om en då är det fantastiskt. Jag är lugn och jag får bra kontakt med djur.
- För några år sedan trodde jag att jag skulle tvingas leva på socialbidrag resten av livet. Men nu hoppas jag att jag får vara kvar här på katthemmet så länge som jag själv vill det, jag skulle vilja jobba här i 20 år till, förklarar hon.
hans nilsson


Vad är Asperger?
- Asperger är ett kortare uttryck för Aspergers syndrom - ett neuropsykiatriskt tillstånd som ingår i autismspektrumtillstånd.
- Svårigheter i socialt samspel, undvikande beteende eller oförmåga till sociala kontakter.
- Speciella begränsade intressen.
- Behov av strikta rutiner.
- Svårighet att förstå humor, ironi och liknelser.
- Motorisk klumpighet.
- Känslighet för ljud, ljus, beröring och smaker.
Källa: Doktor.se