VÄXJÖ 2022-9-23 KL. 18:22

Maria Garmer (V): ”Vår politik gynnar arbetarklassen”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Vänsterpartiet hamnar på ungefär samma valresultat som 2018 i kommunvalet i Växjö - till skillnad från riksdagsvalet där partiet backar en hel del. Den arbetarklass partiet vill nå röstar i hög utsträckning hellre på Sverigedemokraterna.
- Vi har en politik som gynnar arbetarklassen med satsningar på välfärden. Varför vi inte når ut i tillräcklig utsträckning ska vi göra en analys av nu, säger Maria Garmer i Vänsterpartiet.

Maria Garmer (V): ”Vår politik gynnar arbetarklassen”
- Vi anser att vi har en politik som är bra för arbetarklassen med stora satsningar på välfärden och skola och omsorg, säger Maria Garmer, Vänsterpartiets toppnamn i Växjö. Foto: Alexander Hall


Vänsterpartiet backade från 8 procent till 6, 7 procent i valet till riksdagen. I Växjö kommun går man framåt lite, men man ligger i stort sett still på drygt 8 procent i valet till kommunfullmäktige.
Maria Garmer, Vänsterpartiets toppnamn och ledamot av kommunstyrelsen i Växjö, är ändå nöjd och känner att hennes parti har medvind.
- Vi har fått över 70 nya medlemmar i Kronoberg de senaste veckorna och på vår valvaka i Växjö var det 110 personer. Så mycket folk har det inte varit på våra valvakor på många år. Vi har gjort en bra valrörelse och vi är nöjda med resultatet lokalt, att vi behåller våra mandat är bra tycker vi, säger Maria Garmer.
- Allianspartierna i Växjö har backat och Socialdemokraterna har gått framåt kraftigt och det är bra. Tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet har vi en större minoritet än Alliansen i Växjö. Om de ska bli större än vi behöver de stöd av Sverigedemokraterna.

Vissa i Vänsterpartiet är kritiska i eftervalsdebatten till partiledaren Nooshi Dadgostars satsning på att nå arbetarklassen i ”Industrisamtal Sverige”, där hon åkte ut till arbetsplatserna för att se hur verkligheten ser ut.
Kritikerna i partiet menar att Nooshi Dadgostar glömde bort miljöfrågorna och kritiken mot kapitalismen när hon ville prata med företagsledare och fackliga profiler om företagens villkor.
Vissa vänsterpartister slog bakut när partiet föreslog ett pristak på 18 kronor på bensin och diesel. Kritikerna menade att det skulle gynna män med stora bilar i städer och nu har det kommit krav på Nooshi Dadgostars avgång, enligt Expressen.
- I mina nätverk har jag inte hört något om att man kräver hennes avgång. Jag vill inte att hon ska avgå. Nooshi gör ett bra jobb. Men vi har en bra miljö- och klimatpolitik som jag tycker att vi borde ha lyft fram mer. Det har varit så mycket fokus på invandring och brottslighet hos de andra partierna i valrörelsen att många frågor har kommit bort, säger Maria Garmer.

Många av de väljare i arbetarklassen som Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet ville nå röstade på SD istället.
- Vi anser ju att vi har en politik som är bra för arbetarklassen med stora satsningar på välfärden och skola och omsorg. SD kommer med enkla lösningar och skyller på invandringen som orsak till samhällsproblemen. Vi menar att lägre skatter och en nedmonterad välfärd har skapat ett missnöje och motsättningar i samhället. Det har gynnat SD, säger Maria Garmer.
- Problemen beror på försämrad välfärd, inte på migrationen, för vi behöver invandrare. Missnöjet finns både på landsbygden och i utsatta områden. Man känner att man är bortglömd när man ser att servicen med exempelvis apoteken, och välfärden med skola och omsorg, har försämrats mycket på grund av privatiseringar.

hans nilsson