VÄXJÖ 2023-3-17 KL. 17:30

Man i Växjö åtalas för dödshot mot Annie Lööf

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En 35-årig man i Växjö åtalas för att ha hotat Annie Lööf - före detta partiledare i Centerpartiet. Mannen skrev en kommentar på hennes Instagram med innebörden att hon skulle dödas. Nu har Riksenheten för säkerhetsmål väckt åtal mot mannen.

Man i Växjö åtalas för dödshot mot Annie Lööf
Växjömannen hotade Annie Lööf genom att skriva det här på hennes officiella Instagramkonto: "Ni borde fixa lite generösare vapenlagar så att det är lättare att avsluta ditt liv efter att ha sett ett klipp som detta". Foto: Riksdagen


Det var den 20 augusti 2022 som mannen i Växjö hotade Annie Lööf genom att skriva det här på hennes officiella Instagramkonto: ”Ni borde fixa lite generösare vapenlagar så att det är lättare att avsluta ditt liv efter att ha sett ett klipp som detta”.
I förhör med den tilltalade mannen i Växjö förnekar han brott.

Målsäganden Annie Lööf berättar i förhören om hur hon fått del av hotet och hur hon uppfattat det. Man har även en skärmdump från Annie Lööfs telefon, identifiering av mannen som skrev hotet i inlägget och andra meddelanden till målsäganden.
I förhören med polisen säger Annie Lööf att hon oftast hanterar sina sociala medier själv på helgerna, och det här var på en lördag mitt på dagen. Hon tog en skärmdump på kommentaren och tog även en skärmdump på profilen som skickat kommentaren och skickade det sedan till sin assistent.

I det här fallet såg hon att det var en person med för- och efternamn som hade gjort inlägg tidigare. Hon kände inte till personen som skrivit inlägget. Men hon kände att det passerade en gräns och ville polisanmäla.
”Man blir förbannad, för 8-10 år sen blev jag rädd och berörd och det kunde påverka mig i flera timmar. Tyvärr är jag nu lite luttrad, jag blev förbannad och trött. Nu polisanmäler jag det, de ska inte få komma undan. Det ingår i den allmänna oro och känsla jag har för min säkerhet”, berättar Annie Lööf i förhören.
Mannen som skrev inlägget till Annie Lööf säger att när utredaren ringde och kallade till förhör om olaga hot så var det helt blankt för honom.
Han minns inlägget i efterhand, men förklarade att det var ett grovt skämt. Det skulle inte stå ”ditt liv” utan han menade att Annie Lööfs klipp var så pinsamt att han ville avsluta ”sitt liv”.

Mannen säger i förhör att han inte haft för avsikt att hota henne utan det är felskrivet eller autokorrekt. Det skulle inte stå ”ditt liv” utan ”sitt liv”, han syftade på att ta sitt eget liv. Han ville inte hota henne.
Men han känner till att Annie Lööf får och har fått mycket hot och hat. Han skäms för detta och vill inte att hon ska ligga vaken på grund av detta som han skrev. Mannen säger att han inte haft för avsikt att fullfölja det han skrev i inlägget och om han träffade Annie Lööf skulle han uppriktigt vilja be om ursäkt för det han skrev.

hans nilsson