VÄXJÖ 2024-2-25 KL. 15:00

Man från Växjö gick bärsärkagång i Malmö: ”Har inte fått uppehållstillstånd och mår dåligt”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En 32-årig i Växjö häktades nyligen i Malmö efter att ha gått bärsärkagång på tre stadsbussar och en bil på Amiralsgatan i Malmö och misshandlat en man på gatan. Mannen säger att han mår dåligt psykiskt på grund av att han inte har fått uppehållstillstånd.

Man från Växjö gick bärsärkagång i Malmö: ”Har inte fått uppehållstillstånd och mår dåligt”
Mannen häktades vid Malmö tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för fyra fall av skadegörelse och ett fall av misshandel på Amiralsgatan i Malmö. Tingsrätten i Malmö är i en domstolsbyggnad nära centralstationen sedan juni 2023. Foto: Pressbild


Den 28 januari vid 22-tiden fick den 32-årige mannen från Växjö ett raserianfall på Amiralsgatan i Malmö.
Han gav sig på tre stadsbussar och en personbil på Amiralsgatan i Malmö och slog med ett tungt cykellås så att det blev skador på fordonen. Dessutom hoppade han på en medelålders man som råkade passera på gatan och slog honom.

Två polispatruller kallades till platsen och grep mannen, enligt kammaråklagaren Liz Wennerberg i Malmö.
Han anhölls samma kväll och häktades tidigt dagen därpå vid Malmö tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för fyra fall av skadegörelse och ett fall av misshandel den 28 januari 2024 på Amiralsgatan i Malmö.
Mannen är tidigare dömd för stöld i Malmö. Han är medborgare i ett land i Mellanöstern och måste ha tolk på arabiska vid förhören.
Enligt häktingsframställan i Malmö tingsrätt lider mannen av psykisk ohälsa. Han uppger att han varken kan erkänna eller förneka gärningarna eftersom han saknar minne av det som inträffade på Amiralsgatan. Mannen motsatte sig häktningen.
Vid häktningen pekade kammaråklagaren Liz Wennerberg på recidivfaran - att det finns risk för att mannen kommer att fortsätta sin brottsliga verksamhet.
Detta konstaterande gör hon utifrån hur mannen mådde vid gripandet och de uppgifter han lämnat till polisen - och att det är fråga om upprepade brott under en begränsad tid.

Den misstänkte mannen säger i förhören att han mår dåligt psykiskt och att det beror på att han inte har fått uppehållstillstånd - vilket han behöver för att kunna skaffa arbete och bostad.
Skälen för häktningen av mannen anses uppväga det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för mannen eller för något annat motstående intresse.

Ny häktesförhandling i Malmö tingsrätt ska hållas senast den 20 februari 2024.
hans nilsson