VÄXJÖ 2024-3-15 KL. 16:27

Man försökte bita poliser och hotade att skjuta dem

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En man i 25-årsåldern i Växjö hotade att skjuta flera poliser och försökte bita dem vid ett ingripande utanför O´Learys i Växjö. Han åtalas nu för våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Man försökte bita poliser och hotade att skjuta dem
Mannen gick till angrepp mot flera poliser och hotade att skjuta dem när de skulle gripa honom utanför O´Learys på Storgatan i Växjö. Foto: Hans Nilsson

Mannen, som är medborgare i Somalia, gick till angrepp mot en polis när polisen skulle gripa honom den 29 juli 2023 utanför O´Learys på Storgatan.
Den misstänkte gärningsmannen slog polisen i ansiktet med armbågen så att det orsakades smärta och rodnad.
Sedan hotade han fyra poliser, som skulle gripa honom, med att han skulle sätta en kula i dem. Han gjorde våldsamt motstånd och försökte sätta sig till motvärn genom att kränga med kroppen och försöka slita sig från polisernas grepp.
Mannen försökte sedan bita två av poliserna i samband med att de skulle sätta in honom i polisbilen utanför O´Learys. Under transporten till polisstationen försökte han sedan bita en av poliserna i låret. Inne på polisstationen på Sandgärdsgatan i Växjö försökte han bita en annan polis. Om mannen hade lyckats bita dem skulle det ha orsakats skada och/eller smärta på de fyra poliserna, enligt åtalet. Det var bara på grund av tillfälliga omständigheter som det inte fanns någon fara för att brottet skulle fullbordas.
På polisstationen i Växjö hotade mannen fem poliser med att han skulle skjuta dem och sätta en kula i pannan på dem. Mannen anhölls samma dag och häktades den 31 juli, men frigavs den 3 augusti 2023. Två av poliserna yrkar skadestånd av mannen med totalt 16 000 kronor för kränkning. Mannen nekar till brott i förhören. Flera poliser är kallade som vittnen och målsäganden till händelserna för att bevisa åtalet. Det finns film från kroppskamera med tillhörande stillbilder för att bevisa omständigheter kring händelseförloppet och de åtalade gärningarna.
hans nilsson