VÄXJÖ 2023-9-5 KL. 18:45

Lyckade SM-tävlingar för räddningshundar i Växjö

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Tävlingarna i SM för räddningshundar i Växjö blev väldigt lyckade med duktiga deltagare och en härlig publik som hejade på.
- Vi är mycket glada över att det fungerade så bra, alla har varit så nöjda, säger Hans Andersson som arrangerade SM tillsammans ihop med sin fru Carina, Växjö Brukshundklubb och SBK Smålandsdistriktet.

Lyckade SM-tävlingar för räddningshundar i Växjö
De tre bästa i SM för räddningshundar. Högst upp på pallen är Diana Bergström med Macie från Mellerud. Tvåa är Sophie Jonerheim med Bambu från Hörby, och trea är Maria Larsson med Prio från Ludvika. Foto: Hans Andersson.Den 2-3 september hölls för första gången SM för räddningshundar i Växjö.
Det var 15 deltagande med hundar från hela Sverige. De gjorde ruinsök och ytsök med hundarna på lördagen på Alwex område i Tunatorp.
Hundarna letade då efter människor i form av figuranter i ett ruinområde som ska påminna om raserade hus, och i ett ytsök på ett urbant område. På söndagen var det koppelsök med hundarna på Ekeberg, vid Lindås Gräv.
Då fick de kopplade hundarna leta efter människor i ett urbant område. Efter det var det ett lydnadsprov på Växjö Brukshundsklubb. Där hölls också sedan prisutdelningen.
Vinnaren i SM för räddningshundar blev Diana Bergström med sin hund Macie, från Mellerud i Dalsland.
- De är ett bra team med ett bra samarbete och de har en bra söksystematik, förklarar Hans Andersson.
De blev rejält belönade med medalj, vandringspris, hundfoder, hundben och presentcheckar. Jonas Lundgren och hans hund Fina från Växjö kom femma i tävlingen.
Hans Andersson är mycket nöjd med tävlingarna som lockade en publik på ett 80-tal personer totalt de båda dagarna.
- Det är en bra publiksiffra för den här typen av tävling. Vi tycker att det var ett lyckat arrangemang, säger Hans Andersson.
De hundar som tävlar tycker om människor och är orädda för tuffa miljöer i ruiner och bland skrot och bråte. Räddningshundar är medelstora hundar, som till exempel flatcoated retriever, schäfer, labrador, golden retriever, border collie och kelpie. Men även blandrashundar är välkomna att utbilda sig som räddningshund.Diana Bergström med sin hund Macie är ett bra team, de har ett bra samarbete och en bra söksystematik, förklarar Hans Andersson. Foto: Hans NilssonHundarna fick leta efter människor i ett ruinområde som ska påminna om raserade hus och i ett ytsök på ett urbant område. Foto: Hans Nilsson