VÄXJÖ 2022-7-24 KL. 10:00

Lekpark snart klar på Telestadshöjden

Av Thomas Edgren

VÄXJÖ. Nu är Växjö kommuns satsning på en stor naturinspirerad lekplats klar. Platsen är det nya bostadsområdet Telestadshöjden och här varvas traditionella lekredskap med naturliga inslag som små kullar och skogsgläntor.

Lekpark snart klar på Telestadshöjden
Mycket trä i lekplatsen. I de små kullarna i bakgrunden har kommunen mixat naturligt planterat gräs med hybridgräs. Foto: Thomas Edgren

- Vi vill mixa omgivningens naturkaraktär med platsbyggda lekredskap. Fantasin skall få en chans att flöda när man leker i naturen. Det blir en spännande djungelbana med rutschbana, klätterträd, gungor och sandlåda, visar Johan Persson, enhetschef vid Anläggning, Växjö kommun.
I små kullar på lekplatsen invid nya Olga Bohlins gata har anläggaren mixat naturligt planterat gräs med hybridgräs för att få stabilitet och hållbarhet. Kommunen har även anlagt en lång gång med flis som utfyllnad på marken, en stig som ringlar sig genom en skogsallé av sly som lämnats kvar och där mystiska ”trägömmor” dyker upp.
- Men vi vill att detta ska vara en mötesplats för människor i alla åldrar och därför har vi gjort bord och stolar om man vill sitta och fika också.

För att förlänga säsongen för utelek, har kommunen investerat i spotlights med riktade strålar här och var på lekplatsen.
Allt som allt har lekplatsen kostar runt 4 miljoner kronor och personal inom Växjö kommun har kommit på det mesta av idéerna och ritat allt själva.
- Detta är en hållbar lekplats med mycket trä i lekredskapen, och som möter betong och stål i grundkonstruktionen, summerar Johan och berättar att lekplatsen ska öppna i september under namnet Telestadshöjdens lekplats.
Den kvarlämnade skogsallén med lövträdssly blir ett spännande inslag för den som vill upptäcka vad som finns i skogen, menar Johan Persson, anläggningschef. Foto: Thomas EdgrenEn form av modern klätterställning utmanar förstås både ung och gammal. Foto: Thomas Edgren