VÄXJÖ 2022-8-5 KL. 17:08

Kronoberg i riskzonen - elen kan stängas av i vinter

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ/KRONOBERG. I höst och vinter riskerar hushållen och företagen i södra Sverige att få elen avstängd - och Kronobergs län är särskilt i farozonen att drabbas.Det varnar nu den statliga myndigheten Svenska Kraftnät för. Något sådant har aldrig hänt i Sverige förut.

Kronoberg i riskzonen - elen kan stängas av i vinter
Det är de södra delarna av landet och elområde SE4 som löper störst risk att drabbas av avstängd el i höst och vinter. I elområde SE4 ingår bland annat Kronobergs län Foto: Pixabay


Svenska Kraftnät förbereder sig för det värsta scenariot.
Tidiga morgnar och sena eftermiddagar kan risken för nedstängning av elen vara extra stor i vinter, enligt Svenska Kraftnät som förvaltar Sveriges elstamnät.
I Sveriges Television berättar myndigheten att återkommande effektbrist kan leda till den mycket drastiska åtgärden att hushåll och företag får elen avstängd redan nu i höst eller till vintern.

Orsaken till att man kan komma att tvingas stänga ned elen är för att minska risken att hela elsystemet brakar samman.
Nedstängningen av elen kommer att likna ett vanligt strömavbrott.
- Man kopplar bort en grupp kunder under en viss tid och sedan får de tillbaka elen, säger chefsstrategen Niclas Damsgaard på Svenska Kraftnät som förvaltar 1 700 mil ledningar, över 200 transformator- och kopplingsstationer och 16 utlandsförbindelser i olika delar av Sverige.

Det är de södra delarna av landet och elområde SE4 som löper störst risk att drabbas av avstängd el, förklarar Svenska Kraftnät för Dagens Nyheter.
I elområde SE4 ingår Kronobergs län, och Skåne, Blekinge, Halland södra, Kalmar län och Öland och Jönköping södra. Även Stockholm kan drabbas.

Bakgrunden till att denna situation kan uppstå är, enligt vissa, Rysslands anfallskrig på Ukraina och uteblivna gasleveranser. Redan höga priser kan bli skyhöga och det har att göra med att Putin använder energin som ett politiskt påtryckningsmedel.
Andra röster pekar på negativa effekter av att man har stängt planerbar elproduktion i södra Sverige i form av kärnkraft och kraftvärme. Detta har gjort oss beroende av att Polen, Tyskland och Danmark när som helst kan exportera el till Sverige. Man har utgått ifrån att det alltid kommer finnas el att importera från dessa länder och inte tagit med i beräkningen att det kan hända saker som gör att det inte går, som det pågående kriget i Ukraina.


hans nilsson