VÄXJÖ 2023-9-21 KL. 18:58

Kommunen om nazisternas bokning: ”Tyvärr kan det hända igen”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Expos nyhet om att nazister hade hyrt kommunens lokal i simhallen slog ned som en bomb på Växjö kommun.
- Det känns tråkigt att de lurar oss och utnyttjar det öppna samhället. Vi förutsätter ju att folk som hyr lokal av oss sköter sig, säger Tomas Ekelius, kultur- och fritidschef på Växjö kommun.

Kommunen om nazisternas bokning: ”Tyvärr kan det hända igen”
Tomas Ekelius,kultur-och fritidschef på Växjö koommun. Foto:Pressbild


På Växjö kommun hade man ingen aning om att nazister hade bokat kommunens brottningslokal i Växjö simhall för att träna närstrid.
Det var först när en reporter på tidskriften Expo kontaktade dem och berättade det som det blev känt på Växjö kommun.
Expo hade tittat på utdrag ur kommunens bokningssystem som visade att en privatperson i Kalmar län hade hyrt lokalen i sitt namn. Men i själva verket var det de nazistiska grupperna Aktivklubb Småland och Aktivklubb Skåne han hade bokat åt och som sedan var där och tränade.
- Nazister är självklart inte förenliga med vår policy och våra riktlinjer om det öppna och demokratiska samhället. Men vi har ett bokningssystem där en privatperson kan gå in och boka våra lokaler och där vi av integritetsskäl inte kan kontrollera vem det är, förklarar Tomas Ekelius på kultur- och fritidsförvaltningen.
- Vi har ju inte någon möjlighet att åsiktsregistrera och förhandsgranska privatpersoner som vill boka lokaler av oss, och vi har inte tillräckligt med personal för att gå runt och kontrollera vilka de är och vad de gör i våra lokaler.
- Om det är en förening kan vi göra en kontroll. Helt klart är också att vi säger nej till alla bokningar som har med alkohol att göra och religiösa sammankomster.
Den man som bokade lokalen i augusti hade en ny förfrågan om bokningar för fler nazistiska närstridsträningar i oktober.
- Men den har jag bokat av. Vad jag vet så har något liknande inte hänt förut i vårt bokningssystem, men det här kan tyvärr hända igen, medger Tomas Ekelius.


hans nilsson