VÄXJÖ 2023-9-28 KL. 16:00 Klas Östergrens fantastiska röst fyllde Växjö Teater med värme
Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. Jag älskar att lyssna till Klas Östergrens röst.
I torsdags i förra veckan på Växjö Teater kunde man höra författarens behagliga och varma stämma i nära två timmar i ”Östergren om Östergren” - en stillsam litterär scenshow där han och förläggaren Stephen Farran-Lee samtalar om författarskapet varvat med musik av Mattias Alkberg.
Klas Östergrens fantastiska berättarröst fyllde Växjö Teater med värme och kunskap. Foto: Hans Nilsson
Föreställningen ”Östergren om Östergren” är ute på en stor Sverigeturné.
Premiären skedde faktiskt i Växjö den 21 september. Det var lite trist att behöva konstatera att det var så lite folk i salongen på Växjö Teater.
Klas Östergren, som blivit 68 år, är ändå en av Sveriges mest hyllade och ansedda författare. Han borde fylla Växjö Teater.
Klas Östergren är också en författare som har gått sina egna vägar ända sedan debuten som 20-årigt underbarn 1975 med ”Attila”, via det stora genombrottet med ”Gentlemen” på 80-talet, och fram till den höga status han har idag.
Han blev invald i Svenska Akademien 2014 men lämnade densamma med buller och bång redan 2018.
I ett tal i Akademien anklagade Klas Östergren de andra ledamöterna för ”stor okänslighet”, ”politisk okunnighet” och för att svika ”ambitionen att ge exempel på snille och smak”.
Men i ”Östergren om Östergren” som skildrar hans liv och verk i ett samtal med vännen och förläggaren Stephen Farran-Lee, behandlas inte tiden i Akademien.
Samtalet inleds i barndomens Lilla Essingen, en ö och en stadsdel i Stockholms innerstad, och minnesbilderna av hans far som kom att betyda så oerhört mycket för hans författarskap.
Det vandrar vidare bland annat till Hornsgatan, en central plats i ”Gentlemen”-sviten, och till Gamla stan, där hans historiska romaner utspelar sig.
Mycket intressant att höra författaren berätta om att ”Gentlemen” totalt missuppfattades när den kom. Den tolkades som en rolig och underhållande berättelse, men Klas Östergren tyckte att han hade skrivit en sorglig och mörk roman.
Samtalet stannar också till i Klas Östergrens syn på författandet som hantverk. Efter 50 år som författare delar han generöst med sig av sitt bästa tips till den som önskar att testa författarlivet: Köp ett par riktigt bra skor!
Låter konstigt kanske, men man kör fast ibland när man skriver. Det bästa är då att gå ut och promenera, menar Klas Östergren. För det skingrar tankarna och ger ny energi.
När man har gått en promenad på ett par timmar och sätter sig ned för att skriva igen har man glömt bort vad det var som gjorde att man körde fast, förklarar Klas Östergren.
I de lätta och lediga samtalen på scenen i Växjö Teater med Stephen Farran-Lee framstår Klas Östergren som en opretentiös person med en hel del självdistans.
Det är en bildad och ödmjuk gentleman som med sin fantastiska berättarröst fyller Växjö Teater med värme och kunskap. En bildad man utan några akademiska studier.
Samtalen får understöd av Mattias Alkbergs finstämda och specialskrivna musik. En gång i tiden var denne Alkberg med i The Bear Quartet. Ett band som tog sitt namn ifrån Klas Östergrens ”Gentlemen”.
hans nilsson
i "Östergren om Östergren" skildrar Klas Östergrens liv och verk i ett samtal med vännen och förläggaren Stephen Farran-Lee. Foto:Hans Nilsson