Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. Om ett par månader kan Växjöborna återigen njuta av den unika kaktusgruppen i Linnéparken - och i år firar den dessutom 100 år.
- Kaktusarna har blivit ett landmärke för Växjö, säger Linnea Christiansen, en av Växjö kommuns trädgårdsmästare.
Man kan gott säga att det sticker ut en hel del att Växjö har en kaktusgrupp i Linnéparken.
Det är bara fyra städer i Sverige som har kaktusplanteringar i sina parker numera: Varberg, Norrköping, Skellefteå - och Växjö.
- Det är väl en kostnadsfråga och så handlar det om kunskapen som krävs för att kunna sköta kaktusarna också, förklarar Linnea Christiansen, trädgårdsmästare i Växjö.
Kaktusgruppen i Linnéparken är en älskad del av Växjös historia. Den har en särskild plats hos många Växjöbor.
Än så länge är det för kallt för de här exotiska växterna att vara utomhus. Så den stora kaktussamlingen på 100 kvadratmeter förbereds i lagom temperatur i Stadsträdgårdens växthus inför våren.
Den meteorologiska våren är redan här sedan den 17 februari. Då uppmättes nämligen vårtemperaturer med nollgradigt sju dagar i följd på tre kuststationer på västkusten och utanför Blekinge, enligt SMHI.
Men kaktusarna planteras inte ut förrän i maj, så Växjöborna får rusta sig med lite tålamod när det gäller kaktusgruppen.
Kaktusar som kommunnen förvaltar är exotiska och klarar sig inte i svensk natur och svensk vinterkyla. De växer bland annat i Chile, Mexiko och södra USA.
- Från oktober till maj står kaktusgruppen inomhus i 12 graders värme i Stadsträdgårdens växthus. Vi föryngrar 15 procent av kaktusarna varje år, vi beskär kaktusarna och tar sticklingar varje år som blir en del av kaktusgruppen, förklarar Linnea Christiansen, som även är driftansvarig för växterna i Stadsträdgården i Växjö.
- När kaktusarna står utomhus i Linnéparken från maj till oktober vattnas och gödslas dem. Varannan vecka plockar man också ogräs från dem.
Det var trädgårdsmästare Carl Hjelmberg som introducerade kaktusar i Växjö på 1920-talet.
På den tiden låg stadsträdgården i Linnéparken. Han anlade den första kaktusplanteringen i Linnéparken 1925 och skapade på det viset det som var grunden till kaktusgruppen.
Kaktusgruppen har genom åren haft olika utseenden och stått på olika platser i Linnéparken.
På 1970-talet började man lägga in text i kaktusgruppen för att fira olika teman. Varje år planterar man ett nytt mönster med ett aktuellt tema med hjälp av suckulenter, taklökar.
Förra året var det ett motiv med Karl-Oskardagarna som firade 40 år.
Linnea Christiansen är fascinerad av kaktusar.
- Det är otroligt vilka färger och olika former det finns av kaktusar, och vissa kaktusar blommar bara under natten, berättar hon.
- De senaste åren har det blivit en innegrej med kaktusar också och ett uppsving med kaktusar i blomsterbutikerna.
I Växjö kommun är den äldsta kaktusen 75 år. Kommunens kaktusar har funnits i Växjö sedan mitten av 1980-talet. Då tog kommunen över en privat samling med 254 olika arter och sorter från Lennart och Anna Blomcrantz i Allerum. Runt hälften av dem finns kvar i visningsträdgården.
hans nilsson
Kaktusar har olika former, färger och storlekar. Foto: Hans Nilsson
- Det är otroligt vilka färger och olika former det finns av kaktusar, och vissa kaktusar blommar bara under natten, berättar Linnea Christiansen, trädgårdsmästare i Växjö och driftansvarig för växterna i Stadsträdgården. Foto: Hans Nilsson
Linnéa Christiansen, trädgårdsmästare i Växjö och driftansvarig för växterna i Stadsträdgården. Foto: Hans Nilsson
Kaktusgrupp i Linnéparken i Växjö på 1920-talet. Foto: Smålands Museum.
i stadsträdgårdens växthus i Växjö förvarar man suckulenter, taklökar, under vintern. Foto: Hans Nilsson