VÄXJÖ 2023-6-2 KL. 18:30

Jamshid och Alzbeta: ”Småländska kringlor är de bästa i världen”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 6 juni 2022 öppnade Jamshid Ahmadi och Alzbeta Johansson det nya kaféet Kringland på Norra Järnvägsgatan 4 i Växjö.
Där erbjuder de olika typer av kringlor och tårtor, mackor och sallader och mycket annat. Det första året har kantats av både med- och motgångar för dem.
- Vi har förverkligat vår dröm och vi är stolta över att vi har kunnat driva det här stället i ett år, säger de och ser lyckliga ut.

Jamshid och Alzbeta: ”Småländska kringlor är de bästa i världen”
- Småländska kringlor är de bästa i världen, det är ett land för kringlor. Så Kringland är ett bra namn på vårt ställe, förklarar Alzbeta Johansson och Jamshid. Ahmadi håller med. Foto:Hans Nilsson


Alzbeta Johansson och Jamshid Ahmadi har gått igenom tuffa prövningar de senaste åren, men de tycks klara det mesta tack vare humor och en tro på att det finns en Gud som håller en vakande hand över dem.
De blev bästa vänner på Lernia i Växjö för några år sedan när de gick på den tvååriga utbildningen för bagare och konditor. Båda hade då relativt nyligen blivit svenskar.
- Jag kom ensam till Sverige 2015 från Iran när jag var 16 år. Min familj är från Afghanistan från början. Som afghan gick det inte att få jobb i Iran. Vi afghaner har låg status i Iran. Min bror bodde i Växjö redan. Han sa: kom till Sverige, berättar Jamshid Ahmadi, 25 år.

Alzbeta Johansson är från Slovakien och kom till Växjö 2013. Det var kärleken som förde henne hit.
- Jag träffade en kille från Växjö i min hemstad Trencin i Slovakien. Han är en stor supporter till IFK Göteborg och han var i Trencin för att titta på Göteborg i en cupmatch. Han och hans kompisar kom varje dag till samma café som jag brukade gå till och vi började pratade med varandra. Sedan höll vi kontakten på Facebook och jag var här i Växjö hälsade på honom, berättar Alzbeta Johansson, 32 år, som numera är gift med Växjö-killen.

När Jamshid och Alzbeta gick på Lernia förstod de att de hade mycket gemensamt.
- Vi hade samma mål, vi skulle öppna ett eget kafé och konditori, säger Alzbeta.
- Jag ville verkligen ha ett eget företag, förklarar Jamshid.
De hittade en lokal på Norra Järnvägsgatan som passade bra. Det är samma lokal där det var Pickngo Smörrebröd i ett antal år, och där det sedan fanns ett mexikanskt matställe i ett par år som hette Zoom Tacos.

Deras specialitet är kringlor av olika slag. Det var Alzbeta som kom på namnet på deras kafé och konditori där de är delägare: Kringland.
- Småländska kringlor är de bästa i världen, det är ett land för kringlor. Så Kringland är ett bra namn, förklarar Alzbeta.
- Vi bakar traditionella kringlor men vi gör också kringlor med olika smaker med mandel, aprikos elle chili, till exempel, säger Jamshid.

Förutom kringlor bakar de bröd, tårtor och kakor, gör sallader, vegetariska soppor, räkmackor och smörgåsbakelser.
- Mat är bra, men fika är bäst! Vi älskar att baka och bjuda folk på våra grejer. Vi kan göra allt kunden vill ha och det är prisvärt att fika här, säger Jamsi.
Ingen av dem är mer boss än den andre, men de har en viss uppdelning i ansvarsområden.
- Jag gör tårtor och fixar buffén och sköter ekonomin, berättar Alzbeta.
- Jag bakar kringlor, kakor och bröd och gör inköp, förklarar Jamshid.

Den 6 juni firar Kringland ett år. För det var på nationaldagen förra året de öppnade Kringland. Jamshid och Alzbeta är stolta över att ha lyckats driva Kringland i ett år.
Det har gått bra i perioder för dem. Men oddsen har kanske inte varit de bästa.
Båda har haft det tufft under några år. Alzbeta fick diagnosen MS, multipel skleros, för några år sedan. En sjukdom som angriper hjärnan och ryggmärgen och som bland annat orsakar nedsatt muskelstyrka, yrsel- och koordinationsstörningar och gångproblem. Men läkemedel kan bromsa sjukdomens utveckling och lindra besvären.
- Jag fick MS efter att ha fött min första barn, men vad ska man göra? Jag kan jobba, men jag blir lite trött ibland bara, säger Alzbeta.
En dag på jobbet fick Jamsi ett anfall och låg på golvet och skakade. Alzbeta blev vettskrämd. Det visade sig att Jamshid hade fått ett epileptiskt anfall.
- Ja, jag är epileptiker. Så nu får jag inte köra bil. Det är inte bra, för vi har mycket beställningar som ska levereras med bil, konstaterar Jamsi.

Dessutom har Jamsi blivit förföljd och hotad av muslimer sedan han konverterade från islam till kristendomen för några år sedan.
När Alzbeta och Jamshid berättar om motgångarna skrattar de mest åt eländet. Båda har humor och en Gudstro. Alzbeta är katolik och Jamsi är som sagt numera kristen. Det hjälper dem.
- Någon har en hand över oss, och såna här utmaningar handlar om att det finns en mening med det som händer, anser Jamshid, och Alzbeta nickar medhållande.


hans nilsson


Jamshid Ahmadi och Alzbeta Johansson, som driver Kringland ihop, har gått igenom tuffa prövningar de senaste åren, men de tycks klara det mesta tack vare humor och en tro på att det finns en Gud som håller en vakande hand över dem. Foto: Hans NilssonJamshid Ahmadi och Alzbeta Johansson som driver Kringland ihop. Foto: Hans Nilsson