VÄXJÖ 2023-9-4 KL. 10:15

HusmanHagberg i nysatsning på Växjö - ett år efter konkursen

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Hösten 2022 försattes franchisetagaren för HusmanHagberg i Växjö i konkurs på egen begäran - men nu gör mäklarkedjan en nystart i Växjö.
- Vi satsar på Växjö för det är en bra marknad, och vi förutsätter att det kommer att gå bra nu, säger Fredrik Kjell, vd för HusmanHagberg.

HusmanHagberg i nysatsning på Växjö - ett år efter konkursen
- Vi har mer kontroll nu. Vid konkursen började vi engagera oss i Växjökontoret. Vi har tagit över driften och sköter Växjökontorets administration från Stockholm, förklarar Fredrik Kjell, vd för HusmanHagberg. Foto: Pressbild


HusmanHagberg är en av jättarna bland fastighetsmäklarkedjor i landet. Man har mer än 100 kontor och över 400 anställda i Sverige och Spanien.
När franchisetagaren för HusmanHagberg i Växjö, Cederlunds Fastighetsbyrå AB, tvingades att begära sig själv i konkurs i oktober 2022 var det en mycket ovanlig händelse i företaget och i mäklarbranschen överhuvudtaget.
- Växjö är det enda kontoret på HusmanHagberg som har gått i konkurs under de 13 år jag har jobbat på företaget, berättar Fredrik Kjell, vd för HusmanHagberg med kontor i Stockholm.

Bolaget i Växjö har gått med förlust i flera år med Cederlunds Fastighetsbyrå som franchisetagare. Vid konkursen hösten 2022 hade man fyra anställda i Växjö och ett stort kontor på Kungsgatan mitt inne i Växjö.
Man hade inte anpassat sig efter marknadens hårda villkor, anser Fredrik Kjell.
- De fasta garantilöner på mäklarna var för höga, och under pandemin valde man att belasta resurserna genom att satsa för mycket och anställa för mycket personal. Man drog på sig för höga fasta kostnader när man även hyrde in stylister och anställde fotografer. I slutet av pandemin blev det tuffare på marknaden och intäkterna blev för låga i förhållande till kostnaderna när bostäderna inte blev sålda i rimlig tid, förklarar Fredrik Kjell.

Fastighetsmäklaren Camilla Cederlund på Växjökontoret fick ingå i det nya bolag som bildades efter konkursen när Konkursförvaltaren drivit verksamheten vidare för att kunderna inte skulle drabbas.
Vid konkursen hade man ett 40-tal uppdrag som var pågående och som var tvungna att slutföras.
- Camilla Cederlund har gjort ett bra jobb och byggt upp verksamheten i Växjö under de här åren. Hon omsatte 3 till 5,5 miljoner per år. Det är väldigt bra i Växjö, säger Johan Styrsvik.

När nu HusmanHagberg bestämt sig för att göra en nysatsning på Växjö har man bildat ett eget franchisebolag för Växjö som man äger och styr från Stockholm. Man hyr dessutom ett mindre kontorshotell i World Trade Center på Södra Järnvägsgatan 4a.
- Vi har mer kontroll nu. Vid konkursen började vi engagera oss i Växjökontoret. Vi har tagit över driften och sköter Växjökontorets administration från Stockholm, förklarar Fredrik Kjell.
- Vi kommer satsa på rätt saker nu, vi kommer satsa på kunderna och marknadsföringen och inte på onödiga fasta kostnader som inte gagnar kunderna.
- Sedan tror jag att konkursen gjorde minimal skada för oss i Växjö. Det verkar vara väldigt få som hört talas om det, det är få som ska ha fört det på tal, lägger han till.
Målet är att med tiden kunna hitta fastighetsmäklare i Växjö som vill driva eget franchisebolag åt HusmanHagberg i Växjö. Men till en början är det Johan Styrsvik och Nam Pawakhang, som båda bor och jobbar i Karlskrona, som sköter själva uppdraget som fastighetsmäklare.
De stöttar upp HusmanHagbergs franchisebolag i Växjö, där Camilla Cederlund är anställd.

Johan Styrsvik är en erfaren fastighetsmäklare. Han är en av Sveriges mest rekommenderade fastighetsmäklare på HittaMäklare. Nam Pawakhang är nyregistrerad fastighetsmäklare och har även en utbildning inom fastighetsföretagande i Malmö.
- Sedan ett par veckor jobbar jag och Nam med att stötta upp i Växjö. Vi gör värderingar och vi har visningar inplanerad på bostäder och tar in nya uppdrag. Vi lägger jättemycket tid på detta nu och läser in oss och skaffar information.
- Det är kunder som har valt att stanna hos oss trots konkursen. Idag har vi nio bostäder till salu i Växjö och några av dem är kvar sedan innan konkursen, berättar Johan Styrsvik.

Sedan ett par år äger Johan Styrsvik flera av HusmanHagbergs kontor i Blekinge. Han tror nu att det finns alla förutsättningar för HusmanHagberg att lyckas i Växjö.
- Det går jättebra för oss i Blekinge. Växjö satsar vi på nu för det är ett bra och centralt läge och en bra marknad. Vi finns ju dessutom redan i flera städer runtomkring Växjö som Ljungby, Värnamo, Jönköping, Karlskrona, Karlshamn och Ronneby, säger Johan Styrsvik.

hans nilsson


Fastighetsmäklaren Johan Styrsvik i Karlskrona stöttar nu upp HusmanHagbergs franchisebolag i Växjö. Foto: Pressbild