VÄXJÖ 2024-1-26 KL. 16:00

Hotade att skjuta rånoffer och poliser

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Två män i 25-årsåldern hotade att skjuta två andra yngre män i Växjö om de inte köpte av dem och swishade 500 kronor till dem. När de greps hotade en av dem att skjuta poliser också.
- Jag ska döda en polis och jag hoppas att det är du, sade han till polisen.

Hotade att skjuta rånoffer och poliser
Gärningsmännen, som båda är medborgare i Somalia, hotade sina rånoffer: - Om ni inte köper av oss kommer vi att skjuta er. Rättegången började förra fredagen i Växjö tingsrätt. Foto: Pixabay


Gärningsmännen, som båda är medborgare i Somalia, sökte upp sina rånoffer vid korsningen Östregårdsvägen och Teleborgsvägen i Växjö den 8 oktober 2023.
De hotade sina rånoffer:
- Om ni inte köper av oss kommer vi att skjuta er.
Innan de lämnade platsen hotade de dessutom att skjuta och döda dem om de ringde polisen - och misshandlade den ene mannen genom att ta tag i hans skjorta och skalla honom.
Några dagar senare, den 11 oktober, fick de båda gärningsmännen syn på det ena rånoffret på Nydalavägen.
De hotade med att komma hem till honom och skjuta honom om han och det andre rånoffret pratade med polisen.
- Om ni ringer polisen ska ni skjutas och dödas, sade de till honom och misshandlade honom med slag och sparkar.
Men deras rånoffer ringde ändå och anmälde dem till polisen. Båda gärningsmännen greps samma dag av polisen på Bokelundsvägen och häktades den 13 oktober.

När den ene misstänkte gärningsmannen greps av polisen och belades med handfängsel hotade han polisen.
- Jag ska döda en polis och jag hoppas att det är du, sade han till polisen.
Han angrep sedan en annan polis med hot om våld när han fördes in till polisstationen i Växjö.
- Om jag vill jag kan skjuta dig förstår du. Om jag vill kan jag skjuta dig, sade han till polisen.
Nu åtalas båda gärningsmännen för rån, olaga hot, övergrepp i rättssak och misshandel. Den ene gärningsmannen åtalas dessutom för två fall av hot mot tjänsteman. Båda männen förnekar brott i förhör.

Rättegången för rånet vid Östregårdsvägen/Teleborgsvägen och för brotten de åtalas för på Nydalavägen började förra fredagen i Växjö tingsrätt.
Båda poliserna som hotades yrkar skadestånd av den ene mannen med 10 000 kronor vardera för kränkning, totalt 20 000 kronor.
Det finns bland annat förhör med vittnen, poliser och de båda målsägandena för att bevisa gärningarna. Man har fotografier på skador, övervakningsbilder, Swish-rapport och fotografier från målsägandens telefon för att visa att 500 kronor har swishats. Det finns även inspelning från kroppskamera och två SOS-samtal för att styrka gärningarna.


hans nilsson