VÄXJÖ 2022-6-28 KL. 16:35

Han tar vinnande foton

Av Thomas Edgren

Niklas Englund, Växjö, är en av landets duktigaste fotografer. Tidigare i våras blev han näst bäst i Europa för sin bild på en ring i lite annorlunda rekvisita. Nu vill han få fler uppdrag som produktfotograf.

Han tar vinnande foton
Förstapris för fotot på mc-hjälmen. Niklas Englund har dock inte kvar sin mc längre, men hjälmen har han behållit. Foto: Thomas Edgren

Niklas har genom åren haft ett stort fotointresse, främst för naturfotografering. På senare år har han börjat fotografera produkter och hoppas att kunna försörja sig på detta i framtiden, i dagsläget jobbar han 80 procent vid Alvestaföretaget Hydroware.

I år har Niklas tävlat i WPE, en internationell årlig tävling som har tre tävlingar under året. I ”First half” som avgjordes i mitten av maj, blev han två i kategorin ”Wedding details”, för sin fina bild på en personlig bröllopsring, plåtat med speciellt ljus som via en springa i en ask reflekterades på ringens diamant. Själva ringen skapades av guldsmed Pauline Thomsen, Växjö.
- Jag tycker att det känns jättekul och jag tror at bilden bedömdes som annorlunda eftersom det är vanligt att man tar kort på en ring som sitter på ett finger. Men min ring hade jag lagt i en låda och gjort en speciell ljussättning på den; via en springa reflekterades ljuset på metallen, berättar Niklas.
Han kommer att ställa upp även i de två deltävlingar som är kvar i höst och i vinter inom WPE. Alla tävlande får poäng för sina bilder och i den sista tävlingen ”Annual” vinner den som fått mest poäng för sina bilder under året. Just nu ligger Niklas på en 44:e plats efter ”First half”. En mycket bra placering med tanke på att runt 9 000 fotografer deltar i WPE.

Men han kan även vara mycket nöjd med sina deltaganden i ”SM i kommersiellt foto”. Både 2020 och 2021 vann han nämligen guld. 2020 med ett foto på sin mc-hjälm och 2021 med ett foto på en rektangulär klocka placerad på andra rektangulära former.

Från att ha tagit de flesta fotona på prylar och produkter i sin lägenhet, får han från och med i sommar hyra in sig hos fotograf Martina Wärefeldt, som även pushat honom att delta i tävlingarna.
- Det gäller att du har det rätta ljuset för en produkt så att olika material framgår på ett bra sätt. Du får se upp med skuggor och med reflektioner och du kan behöva ta ganska många foton på en produkt innan bilden är ok. Ska bilden på produkten vara säljande, om den till exempel skall vara i en annons, måste du se till att produkten bir extra lockande och ljuset blir smickrande mot produkten, det är noga, menar Niklas.
- Ofta upptäcker du nya saker hela tiden i en bild du tagit som inte är helt okej. Jag försöker att först ta en grundbild som jag kollar på i datorn för att se vilka saker som behöver ändras, man får vara superfokuserad tills bilden blir bra, det tar ett par timmar per bild allt som allt, menar han.

Thomas Edgren


En unik ring med ljusreflektion i diamanten gjorde att Niklas i maj blev tvåa i kategorin ”Wedding Details” bland 9 000 fotografers inskickade foton. Foto: Niklas Englund.