VÄXJÖ 2022-7-19 KL. 03:00

Hammocken – fortfarande populär hos oss

Av Thomas Edgren

BOSTAD. En trädgårdsmöbel som är tidlös – det kan man säga om hammocken. Fortfarande säljer den bra, trots att det tagits fram många andra ”häftigare” typer av utemöbler sedan dess. Här får man en chans till egen eftertanke eller till diskussioner på tu man hand.

Hammocken – fortfarande populär hos oss
En bit av livets goda. Att sitta i en hammock och gunga fram och tillbaka är lika populärt nu som för 50 år sedan. Foto: Thomas Edgren

- Hammockar säljer alltid – så är det. Lika mycket i år som andra år, säger Teresa Bengtsson, Benisab Fritidsmöbler i Ingelstad.
Hon berättar att de både säljer hammockar i trä och i galvat stål och båda alternativen har sina för- och nackdelar.
- Ur miljösynpunkt transporteras ju stålet längre sträckor, och det är ju i så fall kanske inte bra miljömässigt, medan träet i våra hammockar kommer från våra svenska skogar, men trä har inte lika lång hållbarhet i längden som stål. Det är svårt att avgöra vad som är bäst köp för hushållet, det beror på hur man resonerar, menar hon.

Hammockarna är i ”one zize” – de rymmer tre personer men ofta vill man sitta eller ligga själv i den och njuta av en bok.
- Det blir ju en härlig frihängande känsla att gunga fram och tillbaka mitt i högsommaren, tycker Teresa.
Priset på hammockar ligger hos Benisab på mellan 4 000 – 11 000 kronor.
- Priserna har gått upp i takt med att alla byggvaror blivit dyrare. Säkert 20 – 30 procent, tror Therese.

I Alvesta säljer bland annat Bror Pehrssons hammockar.
- De säljer bra. Av 10 kunder som vill köpa utemöbler är det tre som vill ha en hammock, noterar säljare Kajsa Thuné.

Hon berättar att många kunder tycker att det är en utemöbel som bjuder på ”hög avslappningskänsla”, och att de även köper den för att den ser trevlig ut.
- Ett fint och snyggt inslag i trädgården blir det ju.
Bror Pehrssons säljer dels aluminium-, dels furuställningar. Priset skiljer sig dock rejält; runt 4 000 kronor för en trähammock och 25 000 kronor för en i aluminium.
- Aluminium är mycket slitstarkare och hållbarare. Och hög kvalitet kostar. Men du bör ändå ta in hammocken och vinterförvara den hur som helst för att den ska hålla längre menar Kajsa.
De senaste åren har en variant; porch swing blivit allt mer populär i Sverige. En typ av verandagunga med sits och ryggstöd som fästs med kedjor i taket och som används för att skapa den sköna hammockkänslan på mindre utrymme. Då kan även den som inte har trädgård få njuta av den svävande upplevelsen.