VÄXJÖ 2022-6-18 KL. 14:20

Gunnar Nordmark (L): "Mordet i Araby har minskat tryggheten i den stad jag älskar"

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En 19-åring i Växjö blev nyligen dömd till nio års fängelse för mordet i Araby i höstas där han kallblodigt sköt ihjäl en man på nära håll på Bokelundsvägen.
Mordet var en del i en konflikt mellan ett somaliskt och ett arabiskt gäng, enligt polisen. Hur ser politikerna i Växjö på domen? Hur har mordet och konflikten mellan två gäng där man inte drar sig för att döda påverkat Växjö?
- Jag är arg och ledsen. Mordet har minskat tryggheten i den stad jag älskar, och det har gjort Växjö mindre attraktivt, säger Gunnar Nordmark i Liberalerna.

Gunnar Nordmark (L):
- Mordet i Araby har gjort mig ledsen och arg, det har minskat tryggheten och gjort Växjö, staden jag älskar, mindre attraktiv, säger Gunnar Nordmark, Liberalernas gruppledare i Växjö. Foto: Hans Nilsson

Den 11 september 2021 blev en 28-årig man ihjälskjuten när han var på väg hem till sin bostad i Araby i Växjö i sällskap med en kamrat.
Två maskerade personer körde på en elscooter på Bokelundsvägen. Den ene hoppade av och sköt den 28-årige mannen från nära håll med fem skott från en pistol. Skotten träffade i huvud, bål och ben. Gärningsmännen lämnade platsen på elscootern och den skjutne mannen avled på platsen.
Polisen i Växjö kopplar mordet till en gängrelaterad konflikt mellan en somalisk och en arabisk grupp. Mordoffret var en ledargestalt på den arabiska sidan i konflikten.
För ett par veckor sedan dömdes en 19-årig man från Växjö till nio års fängelse för mordet i Araby. Åklagaren hade yrkat på 14 års fängelse, men Växjö tingsrätt tog hänsyn till hans unga ålder eftersom han var 18 år vid tiden för brottet. Den 18-åring som också åtalades för mordet friades helt. Nu har åklagaren överklagat domen både för 19-åringen och den friade 18-åringen.
Gunnar Nordmark, gruppledare för Liberalerna, känner att han har påverkats mycket starkt av mordet i Araby. Han anser att mordet redan har fått negativa följder för Växjö.
- Det är ju i min stad det här har hänt. Mordet har gjort mig ledsen och arg, en ung människas liv har släckts på ett brutalt sätt och det orsakar sorg och saknad hos anhöriga. Det gör mig arg för att det minskar tryggheten och Växjös attraktivitet, förklarar han och fortsätter.
- Gängmord och gängbrottslighet minskar alltid tryggheten, inte minst i de stadsdelar som är direkt drabbade. Oron för att utsättas för gängbrottslighet minskar också människors frihet.
Gunnar Nordmark pekar på att den lokala politiken kan vara med och stoppa rekryteringen till gängkriminalitet.
- Vi kan skapa stadsmiljöer och stadsdelar som är trygga och som inte underlättar för brottslig verksamhet och vi kan stödja samarbetet mellan fältare, fritidsgårdspersonal och polisen.
- Ett par av kommunens viktigaste åtgärder är tidiga insatser för ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet och utanförskap och stödet för familjer med barn som riskerar att hamna i social utsatthet och brottslighet.
Magnus P Wåhlin, gruppledare i Miljöpartiet, tror också att mordet har påverkat tryggheten i Växjö.
- Mordet påverkar känslan av trygghet för alla som bor på Araby och i hela kommunen, men jag hoppas att alla som berörts och de som bor på Araby efter domen kan gå vidare och stärka sitt lokalsamhälle. Vi behöver arbeta hårdare med förebyggande åtgärder så att detta inte händer igen. Polis och rättsväsende ska göra allt de kan för att bura in kriminella.
- Men det är bra att brottsoffren ser att systemet fungerar och brottslingar straffas. Vi behöver lyckas bättre med att fälla brottslingar för det de gjort, lägger han till.
Centerpartiets Andreas Olsson, kommunalråd, anser att straffen behöver skärpas för gängkriminalitet och grov organiserad brottslighet.
- Vi kommer aldrig acceptera att organiserad brottslighet får fäste i Växjö kommun och att kriminella gäng sprider otrygghet. Men jag förstår att mordet river upp känslor hos boende i Araby, säger han.
Oliver Rosengren, kommunalråd och kandidat till riksdagen för Moderaterna, vill ta bort straffrabatterna.
- Ungdomsrabatten, mängdrabatten och tvåtredjedelsfrigivningen måste avskaffas för alla grova brott. Sverige har allvarliga problem med dödligt vapenvåld och det krävs kraftfulla krisåtgärder, utöver fler poliser och fungerande förebyggande insatser, tycker han.
Gunnar Nordmark tycker också att straffrabatten för ungdomar ska tas bort för grov brottslighet.
- Det finns inget som motiverar en straffrabatt för 17-åringar som är inblandade i organiserad brottslighet och som begår ett grovt brott som mord, slår han fast.
Andreas Olsson är inne på samma linje.
- Kommunerna måste göra mer för att barn inte ska se sin framtid i gängen. Vi måste arbeta med fältassistenter och avhopparverksamhet för ungdomar. Det behöver bli lättare för polisen att sätta upp övervakningskameror i brottsutsatta områden och sekretessen mellan kommun och myndigheter måste förändras så det blir enklare att utbyta information, anser han.
Magnus P Wåhlin håller med:
- Kommunen har ett stort ansvar att lägga tillräckliga resurser på skola, fritid och socialtjänst. Här finns mer att göra i Växjö. Den viktigaste insatsen för integrationen är att se till att elever klarar skolan. Det minskar risken för kriminalitet. Fler av elevernas föräldrar måste komma in på arbetsmarknaden också.
Lokaltidningen har även skickat frågor om detta till företrädare för de andra partierna. Vänsterpartiet ville inte vara med och Socialdemokraterna och Kristdemokraterna har inte svarat.


Magnus P Wåhlin, gruppledare i Miljöpartiet, tror också att mordet har påverkat tryggheten i Växjö. Foto: Hans Nilsson