VÄXJÖ 2023-5-8 KL. 12:52

Grandios start på 2023 för Grand Samarkand: "Vi ser ljust på framtiden"

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Förra lördagen firade Grand Samarkand i Växjö 12 år - det har varit 12 år av framgång där köpcentret har klarat alla möjliga kriser. Nu verkar det som att man även tagit sig igenom energikrisen. Centrumchefen Mats Jäderberg ser ljust på framtiden.
- Vi är jättenöjda, vi har fler besökare i år än förra året och försäljningen ökar nu. Så vi är ödmjukt positiva inför framtiden, säger han.

Grandios start på 2023 för Grand Samarkand:
Mats Jäderberg, centrumchef på Garnd Samarkand, och Lena Jonsson, marknadnadskoordinator, gläds åt bättre besökssiffror och ökad försäljning i år jämfört med förra året. - Vi ser mycket ljust på framtiden, säger de. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Förra lördagen firade Grand Samarkand i Växjö 12 år - det har varit 12 år av framgång där köpcentret har klarat alla möjliga kriser. Nu verkar det som att man även tagit sig igenom energikrisen. Centrumchefen Mats Jäderberg ser ljust på framtiden.- Vi är jättenöjda, vi har fler besökare i år än förra året och försäljningen ökar nu. Så vi är ödmjukt positiva inför framtiden, säger han.
Det finns inte en enda tom lokal på Grand Samarkand nu. Nyligen flyttade Wagner, som säljer herrkläder, och Albrekts Guld, som tidigare låg på Storgatan i Växjö, in i de två lokaler som varit tomma.

Nu har man totalt 64 hyresgäster och det är runt 400 personer som arbetar i köpcentret.
Grand Samarkands dragningskraft lever kvar i högsta grad med runt 3 miljoner besökare per år. Enligt centrumchefen Mats Jäderberg finns det många fördelar med Grand Samarkand som lockar både besökare och näringsidkare.
- Flera kedjor vill etablera sig nu på Grand Samarkand, men just nu finns det inga lediga lokaler. Det här är en mötesplats med ett bra utbud och med en mix av olika butiker och restauranger och caféer, och det är lättillgängligt med 1500 gratis parkeringsplatser, förklarar han.
Under flera månader har det rapporterats om att många har det svårt med ekonomin på grund av högre elpriser och dyrare mat. Men det märks inte av på Grand Samarkand nu.
- Vi har en positiv utveckling. Om man jämför med 2022 har vi fler besökare i år och en ökad försäljning. Våra sko- och modebutiker har en bättre försäljning än snittet i Sverige, säger Mats Jäderberg.
- Många unnar sig att köpa kläder och att göra några restaurangbesök i veckan. Samtidigt sparar man in på inköpen av mat i livsmedelsbutikerna.
- Även om det går bättre i år än 2022 så har vi tappat 300 000 besökare jämfört med 2019, som var ett bra år och året innan pandemin. Men framtiden ser mycket ljus ut för Grand Samarkand, lägger Mats Jäderberg till.

Fastighetsägaren Eurocommercial Visions plan är att bygga ut Grand Samarkand österut mot Ljungadalsgatan om fem till sju år för ge ett ökat utbud till besökarna i Växjö och dess närområde.
Man ser också en positiv framtid med fler närboende eftersom det byggs hyresfastigheter i det gamla Värendsvallen-området bara hundra meter från köpcentret.

Totalt kommer det bli runt 300 lägenheter och det öppnar upp nya möjligheter med fler besökare och ökad försäljning.
- Det kan handla om att man kommer hem efter jobbet och vill ha hämtmat på Grand Samarkand till exempel, eller att man gör ett spontanbesök och handlar när det ligger så nära.
- Sedan får man inte glömma att besökarna på Grand Samarkand inte bara är Växjöbor. Runt 40 procent av våra besökare är från andra ställen som Ljungby, Värnamo, Älmhult, Åseda och Blekinge-området, säger Mats Jäderberg.hans nilsson


Det finns inte en enda tom lokal på Grand Samarkand. Det gläder Mats Jäderberg, centrumchef på Garnd Samarkand, och Lena Jonsson, marknadnadskoordinator. Foto: Hans Nilsson- Vi har en positiv utveckling. Om man jämför med 2022 har vi fler besökare i år och en ökad försäljning, säger Mats Jäderberg, centrumchef på Garnd Samarkand, och Lena Jonsson, marknadnadskoordinator, Foto: Hans Nilsson