VÄXJÖ 2023-6-16 KL. 18:03

Funkibator får 400 000 av stiftelserna Linnea Dahl och Växjö Charity

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Funkibator på Infanterigatan i Växjö får totalt 400 000 kronor som förmånstagare av Stiftelsen Linnea Dahl och av Stiftelsen Växjö Charity.
- Det här är den största summan vi har fått, vi känner stor respekt för de här pengarna. De möjliggör en framtid för oss, säger Pia Hammargren, ordförande i Funkibator.

Funkibator får 400 000 av stiftelserna Linnea Dahl och Växjö Charity
Therese Fouckt, Linus Lindh, Linda Eilert, Lyckebo korttidsvistelse. Ulrika Hansson, Camilla Johansson, Fredriksbonde, Nytida. Stefan Johansson, Pia Hammargren, Funkibator. Ingrid Löf Dahl, Gabriella Dahl, Stiftelsen Linnea Dahl. Foto: Hans Nilsson

Stiftelsen Linnea Dahl grundades 2016 och har sedan 2018 delat ut runt totalt 1,5 miljoner kronor. Förra året delade man ut 300 000 kronor till fyra förmånstagare för 2021, och i år blev det 433 000 kronor till fem förmånstagare för 2022.
I torsdags i förra veckan var det dags för 2022 års förmånstagare att hälsas välkomna till Funkibators lokaler på Infanterigatan 10 på Söder.
Förutom Funkibator var personal från Lyckebo korttidsvistelse och Fredriksbonde gruppbostad, Nytida, på plats som förmånstagare.
Elin Waldo, som fått 30 000 kronor av Stiftelsen Linnea Dahl för att åka till rehab-centret Valjeviken i Sölvesborg, kunde däremot inte närvara. Det kunde inte heller den unga person med funktionsvariation som fått 3 000 kronor till träningsavgift i fotboll.

På Funkibator träffades man och åt tårta och drack kaffe på förmiddagen. Förmånstagare fick berätta vad de använt pengarna till och Funkibator informerade om sin verksamhet och visade lokalerna.
Funkibator och Nätverket SIP finns i Mästeriet på Infanterivägen. Där har de en helt unik verksamhet med ett aktivitetshus på 1 150 kvadratmeter och med flera anställda. Många som är där har någon form av funktionsnedsättning.
I aktivitetshuset har man bland annat en egen arbetsmarknadsverksamhet för personer med funktionsnedsättning. Dessutom har man ett eget bokförlag, Funkibator förlag, som ger ut barnböcker med funktionsnedsatta i rollerna.

I Stiftelsen Linnea Dahl är man imponerad av Funkibators verksamhet. Det är därför man delar ut 200 000 kronor till Funkibator. Samtidigt delar Stiftelsen Växjö Charity ut en lika stor summa till Funkibator som därmed får 400 000 kronor totalt.
- De som jobbar med Funkibator är eldsjälar, de gör jättemycket bra saker och har en sådan bredd i sin verksamhet. Här får man ett fint bemötande också och alla är välkomna här, förklarar Ingrid Löf Dahl i Stiftelsen Linnea Dahl.

Pia Hammargren som varit en drivande kraft på Funkibator i flera år har stora planer med de 400 000 kronor de nu har fått.
- De här pengarna betyder mycket för oss och för vår framtid här. Nu kan vi rusta upp och bygga om våra lokaler och skapa sociala kvarter, som vi kallar det, så att lokalerna kan användas mer, berättar Pia Hammargren och fortsätter:
- Det finns stora behov av lokaler i Växjö. Vi kan låta ideella verksamheter och sammanslutningar komma hit och använda våra ombyggda lokaler. Det kan till exempel handla om rullstolsdansare eller ukrainare som har barnverksamheter. Så det här är en stor sak för oss.

Fredriksbonde gruppbostad på Teleborg, som drivs av det privata omsorgsföretaget Nytida, har fått 90 000 kronor till en parcyHHakel av Stiftelsen Linnea Dahl.
Nytida har tre gruppbostäder enligt LSS i Växjö där yngre personer och upp till 85-årsåldern med funktionsvariationer bor. De köpte sin parcykel i höstas och har använt den flitigt under våren.
- Parcykeln betyder jättemycket för de boende. De får friskvård också eftersom de får komma ut och röra på sig, säger Ulrika Hansson, verksamhetschef.
- De blir jätteglada när de få komma ut och cykla, de äldre minns sin ungdom när de cyklade, berättar Camilla Johansson, stödperson.

Therese Fouckt och Linus Lindh är omsorgsassistenter och Linda Eilert är enhetschef på kommunala Lyckebo korttidsvistelse på Söder. Där tar man emot 7-17-åringar med oika funktionsnedsättningar.
Lyckebo korttidsvistelse har fått 110 000 kronor till en parcykel. De har också använt parcykeln en hel del under våren.
- Det är en jättebra grej. Vi har mest cyklat runt på Söder med den, berättar Linus Lindh.
- Den ger oss möjlighet att komma ut mer och de boende får andra samtalsämnen nu tack vare det, lägger Therese Fouckt
- Vi är väldigt tacksamma för den här parcykeln, slår Linda Eilert fast.





hans nilsson